Τη συνέχιση της τάσης αποκλιμάκωσης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν και οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 21/02/2022 και της Τρίτης 2/02/2022 είναι:
-Οριακά σταθερή (-20%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 19/02/2022 και της Κυριακής 20/02/2022.
-Μειωμένη (-32%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 14/02/2022 και Τρίτης 15/02/22.
«Η αποκλιμάκωση παραμένει αργή, πλην όμως σε βάθος ημερών είναι σαφής και η μείωση του ιικού φορτίου σωρρευτικά σημαντική. Σε σύγκριση με τις υψηλότερες τιμές του τρέχοντος μήνα, αυτές που μετρήσαμε στις 3-5 Φεβρουαρίου, οι σημερινές τιμές είναι της τάξης του 60% μειωμένες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.
ΑΠΕ-ΜΠΕ