Οικονομία

Τα 9 μέτρα για τη μείωση του χρέους που συζητεί αύριο το Eurogroup


Οι Βρυξέλλες «τρέχουν» τις διαδικασίες εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο με «δώρο» την ελάφρυνση του χρέους

Στο τραπέζι του Eurogroup τίθενται αύριο τα σενάρια για την απομείωση του ελληνικού χρέους, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται την 21η Ιουνίου, είτε με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είτε χωρίς αυτή.

Στις Βρυξέλλες επιταχύνουν τις διαδικασίες για την προετοιμασία εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο με «δώρο» την ελάφρυνση του χρέους και είναι βέβαιο πλέον πως την 21η Ιουνίου θα ληφθούν οι ιστορικές αποφάσεις για τη λήξη του μνημονίου την 20η Αυγούστου 2018. Αυτό κατέστη σαφές από αξιωματούχο της Ευρωζώνης ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, αλλά και διέψευσε οριστικά σενάρια περί παράτασης του προγράμματος μνημονίου και προληπτικής γραμμής.

Στο αυριανό Eurogroup θα επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σάββατο σε χρόνο ρεκόρ (μόλις σε έξι μέρες), ενώ η οριστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος θα ληφθεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την 21η Ιουνίου.

Σε ότι αφορά στο ΔΝΤ, το Ταμείο αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή ή όχι στο πρόγραμμα μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, για να πει το «ναι» απαιτεί μια λύση για το χρέος το οποίο θα το καθιστά βιώσιμο.  Το ΔΝΤ θεωρεί το χρέος βιώσιμο μέχρι το 2030 αλλά όχι για την μετέπειτα περίοδο και ζητεί μέτρα που θα εξασφαλίσουν την πλήρη βιωσιμότητά του.

Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ώστε να εκδώσει μελέτη βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, η οποία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστικοποίηση της διαδικασίας εξόδου από το μνημόνιο, σε 90 μέρες από σήμερα, αποδίδεται αφενός στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αλλά και στις δημοσιονομικές επιτυχίες που αντανακλώνται τόσο στα πλεονάσματα του Κρατικού προϋπολογισμού, όσο και στα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, στα οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία. Η σπουδή των Βρυξελλών ωστόσο αποδίδεται και έναν ακόμη παράγοντα, που είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Ο ιταλικός «δάκτυλος»

Ο σχηματισμός κυβέρνησης από το κόμμα των «Πέντε Αστέρων» και τη «Λέγκα του Βορά», εκτός από την αρνητική αντίδραση των αγορών προκάλεσε και σοβαρές ανησυχίες στους κόλπους της ΕΕ και ειδικά στον γερμανικό άξονα. Σε καμία περίπτωση, στην παρούσα φάση, δεν θα ήθελαν οι Βρυξέλλες, να έχουν δύο ανοιχτά μέτωπα στον Ευρωπαϊκό Νότο, με εκείνο της Ιταλίας να ανησυχεί περισσότερο, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι οι συνθήκες και οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα υποβοηθούν την ελληνική έξοδο από το μνημόνιο, σε συνδυασμό πάντα, με τις θετικές οικονομικές εξελίξεις. 

Φουσκώνει το μαξιλάρι ασφαλείας

Στο πλαίσιο αυτό, η έξοδος από το μνημόνιο είναι οριστική και θα γίνει και με φουσκωμένο «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι και το 2020.
Ήδη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει σχηματίσει απόθεμα, ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από το δελτίο δημοσίου χρέους, το ταμειακό απόθεμα στις 31 Μαρτίου έφτασε στο ποσό των 12,328 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 934 εκατ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017.

Το ποσό προέρχεται από τις εκδόσεις των ομολόγων και τη δόση του δανείου από τον ESM. Με το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, αναμένεται να χορηγηθεί επιπλέον ένα ποσό της τάξης των 11-13 δισ. ευρώ, για το «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο θα διογκωθεί περαιτέρω με τις εκδόσεις ομολόγων που θα γίνουν μέχρι τον Αύγουστο. Πρόκειται για δύο εκδόσεις, η μία εκ των οποίων θα περιλαμβάνει δεκαετές ομόλογο, το οποίο αποτελεί και τον δείκτη αναφοράς.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η έκδοση θα γίνει μετά την οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος. Η απόφαση τοποθετείται την 21η Ιουνίου, αλλά εφόσον οι αγορές ανιχνεύσουν νωρίτερα τις αποφάσεις και υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων, η έκδοση δεν αποκλείεται να γίνει στο πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, το ύψος του cash buffer θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ και θα αποτελεί ένα απόθεμα, που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020 και θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίσει προβλήματα δανεισμού από τις αγορές.

Τα σενάρια έχει επεξεργαστεί ESM

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που έχει επεξεργαστεί ο ESM, περιλαμβάνουν:

  1. Την πλήρη εξάλειψη του περιθωρίου αποπληρωμής του χρέους του 2012 από το 2018.
  2. Τη χρήση 20% των κερδών των ελληνικών ομολόγων το 2014 (ANFAs  και SMPs), για τη μείωση των μικτών χρηματοοικονομικών αναγκών.
  3. Tη μερική εξόφληση των δανείων του ΕΤΧΣ μέσω του ΕΜΣ
  4. Την περαιτέρω εξομάλυνση των προθεσμιών λήξης των δανείων του ΕΤΧΣ με την παράταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειάς τους,
  5. Τη μετατροπή των επιτοκίων των δανείων του ΕΤΧΣ από κυμαινόμενα στα σταθερά.
  6. Την αναβολή των πληρωμών τόκων.
  7. Την πρόωρη εξόφληση των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, με κεφάλαια του ESM. Δεν πρόκειται για νέα δάνεια, αλλά θα χρησιμοποιηθούν αδιάθετα κεφάλαια από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ.
  8. Την πρόωρη εξόφληση των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία έχουν υψηλά επιτόκια.
  9. Μακροπρόθεσμα, προβλέπεται μηχανισμός αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους με πιο επιθετικά μέτρα αρωγής, εκτός από την εξομάλυνση των ληξιπρόθεσμων δανείων του ΕΤΧΣ, καθώς και την περαιτέρω σταθεροποίηση των επιτοκίων και την αναβολή των πληρωμών τόκων, ώστε να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών (GFN).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα