Φιλοδοξώντας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες εντοπισμού και στην αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, ο όμιλος των ΕΛΠΕ συνεχίζει τις επαφές με διεθνείς κολοσσούς του κλάδου, για την προσέλκυση επενδυτών/εταίρων που θα εισφέρουν κεφάλαια και τεχνογνωσία.
Τους σχεδιασμούς του ομίλου παρουσίασε από το βήμα του Ενεργειακού Συνεδρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων Γιάννης Γρηγορίου, επισημαίνοντας ότι «η γνώση του ελλαδικού χώρου και η τεχνογνωσία σε συνδυασμό με την ισχυρή εμπορική και οικονομική θέση του Ομίλου, μας επιτρέπουν να επενδύσουμε εντατικά στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στη χώρα μας».
Όπως είπε, όλα τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα ανά την Ελλάδα μελετώνται επισταμένως, ενώ παράλληλα ο όμιλος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με 15 κορυφαίες εταιρείες υδρογονανθράκων, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις του.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πιστοποιημένο πετρελαϊκό σύστημα στο Βόρειο Αιγαίο, τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Όμως οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί σε πολλές περιοχές, όπως στην Δυτική Ελλάδα, όπου δεν έχουν ερευνηθεί γεωλογικοί στόχοι πάνω από τα 5.000 μέτρα. Ουσιαστικά ανεξερεύνητες παραμένουν εκτεταμένες θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, στο Ιόνιο, αλλά και σε Β. Αιγαίο και Θρακικό Πέλαγος.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον Πατραϊκό Κόλπο, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι υπήρξε επιβεβαίωση του πρωτεύοντος γεωλογικού στόχου από τις γεωφυσικές έρευνες που διεξήχθησαν στη περιοχή. Θα διεξαχθούν τουλάχιστον δύο ερευνητικές γεωτρήσεις την περίοδο 2018 -2019.
Εάν ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης για το «Οικόπεδο 2» ΒΔ της Κέρκυρας, θα είναι εφικτή η εκτέλεση σεισμικών ερευνών στις αρχές του 2018. Το ίδιο ερευνητικό σκάφος θα συμπράξει στη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών στη γειτονική «Περιοχή 1» βορείως του νησιού, αλλά και στο «Τεμάχιο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι ο Όμιλος των ΕΛΠΕ έχει πραγματοποιήσειι στην Ελλάδα δεκάδες εξειδικευμένες γεωχημικές, γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες (συνολικά 65.000 χλμ χερσαίων και θαλάσσιων σεισμικών ερευνών) και έχει πραγματοποιήσει 75 γεωτρήσεις.
Ανάλογες δραστηριότητες αναπτύσσει στο εξωτερικό σε συνεργασία με διεθνείς ομίλους. Τα τελευταία χρόνια, έχει επενδύσει σε ερευνητικές εργασίες στο εξωτερικό 220 εκατ. δολάρια, συμμετέχοντας σε διεθνείς κοινοπραξίες σε Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο. Διενήργησε 34 γεωτρήσεις, όπου ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα περίπου 200 εκατ. βαρελιών.
Παράλληλα είχε συμμετοχή σε 16 διεθνείς γύρους παραχωρήσεων, σε κοινοπραξίες με τις πλέον αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες με ισχυρή οικονομική θέση -ανάμεσά τους οι γαλλικές Gaz de France και Total, η ExxonMobil, η Statoil, η OMV, η ισπανική Repsol, η Woodside, η Edison, η Lukoil, η JAPEX, η Kuwait Energy κ.α.