Αγορές

Τα funds μοιράζουν παιχνίδι


Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο και η συναλλακτική κίνηση είναι αυξημένη – ένδειξη ενεργοποίησης ξένων χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει αδρανή τις προηγούμενες μέρες. Ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και οι αρχικές μεγάλες απώλειες έχουν υπερκαλυφθεί ή περιορίζονται.

Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος η αρνητική συγκυρία που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, όπου τον τόνο δίνουν οι ανησυχίες για την επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και για το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου λόγω των μέτρων προστατευτισμού του Τραμπ.

Λίγο καλύτερη η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν με μικρά κέρδη και ενδείξεις αντίδρασης μετά τη χθεσινή «βουτιά». Αμηχανία και σταθεροποίηση στις αγορές ομολόγων, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed  για τα επιτόκια.

Το εσωτερικό μέτωπο

Στο ΧΑ, πέραν της αρνητικής επίδρασης από τις διεθνείς αγορές, την αβεβαιότητα συντηρούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν τα θέματα της αξιολόγησης, η σεναριολογία για τα τραπεζικά stress test και οι εκτιμώμενες επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου λογιστικού

προτύπου στις τράπεζες. Θετικό αντιστάθμισμα οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες για την εταιρική κερδοφορία και τις επιδόσεις μεγάλων εισηγμένων εταιρειών. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν  ότι κυρίαρχο στοιχείο αυτή την εβδομάδα θα είναι η μεταβλητότητα. Όπως επισημαίνουν, παρά την αρνητική συγκυρία υπάρχουν δυνατότητες – και μεγάλες πιθανότητες – για τεχνική αντίδραση περιορισμένης χρονικής διάρκειας, που θα ανακόψει το εν εξελίξει καθοδικό κύμα.

Κρίσιμες στηρίξεις

Ενδείξεις αντίδρασης υπάρχουν ήδη και η εικόνα στο ταμπλό έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο ημίωρο. Κινητήρια δύναμη οι τραπεζικές μετοχές, που κατέγραφαν αρχικά σημαντικές απώλειες.

Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε -2,87%, εν συνεχεία ανέκαμψε στο +0,45%, και τώρα  βρίσκεται πάλι στο κόκκινο, με -0,35%.

Πρωταγωνιστεί η Εθνική (+2,2%), που έχει λειτουργήσει σήμαρα ως λοκομοτίβα της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης  από -1,31% (796,86 μονάδες) έχει ανακάμψει  στις 809 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,20%. Με την κίνηση αυτή αποδεικνύεται ισχυρή η στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Τεχνικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα θετική ένδειξη θα αποτελούσε η επάνοδος πάνω από τις 810 μονάδες, που θα ματαίωνε τη διάσπαση αυτής της στήριξης.

Οριακά κατά 0,10% υποχωρεί ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.070,5 μονάδες. Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζουν ΑΔΜΗΕ +2%, Grivalia και Lamda +1,5%, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος +1,2%.

Εντυπωσιακό άλμα +2,45% πραγματοποιεί ο Mid40  της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που κινείται από την αρχή της συνεδρίασης κόντρα στο ρεύμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις