Οι αντιξοότητες της (αντ)ασφαλιστικής αγοράς τα τελευταία χρόνια και το 2016 πυροδότησαν ισχυρότατες πιέσεις στην κερδοφορία των Lloyds του Λονδίνου. Ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα (combined ratio) σημείωσε περαιτέρω επιδείνωση το 2016, στο 98%, φτάνοντας σχεδόν στο «κόκκινο», το 100%, καθώς οι υψηλότερες ζημιές σε συνδυασμό με τις πιέσεις στα τιμολόγια συρρίκνωσαν την κερδοφορία σε μία αγορά που την χαρακτηρίζει η υπερπροσφορά κεφαλαίων και ο έντονος ανταγωνισμός.
της Ελενας Ερμείδου
Αναλυτές της RBC Capital Markets σε πρόσφατες αναφορές τους για την αγορά των Lloyds το 2016 και 2017 παρατηρούν την ασθενή κερδοφορία του οργανισμού κυρίως και καθώς το ποσοστό των κύριων ζημιών επί καθαρών ασφαλίστρων ήταν ευθυγραμμισμένο με το μέσο όρο δεκαετίας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά της RBC η οποία διατυπώνει πως οι ασφαλιστές της αγοράς που έχουν μικρότερο συσχετισμό με την αγορά των Lloyds, ή βρίσκονται εκτός του πεδίου των Lloyds ενδεχομένως να αποκομίσουν οφέλη συνολικά από την αγορά, βραχυπρόθεσμα.
Οι αναλυτές της RBC μελέτησαν τις επιδόσεις 100 Συνδικάτων των Lloyds οι οποίες έδειξαν ότι το 51% των Συνδικάτων ανακοίνωσαν μειωμένα κέρδη κατά 70% στο underwriting σε σχέση με το 2015.
Προσθέτως, ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα για 71 Συνδικάτα χειροτέρεψε το 2016 από 35% μέχρι και 252%
Οι καιροί παραμένουν δύσκολοι για τα Lloyds παρατηρούν οι αναλυτές της RBC καταλήγοντας στο συμπέρασμα οι ασφαλιστικές εκτός των συνόρων των Lloyds μπορούν να γράψουν κέρδη τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.