Τον δρόμο του ΔΟΛ – υπαγωγή σε καθεστώς «ειδικής διαχείρισης» και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του – φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και ο «Πήγασος» του εκδοτικού συγκροτήματος Μπόμπολα. Οι πιστώτριες τράπεζες κατήγγειλαν σήμερα ομολογιακό δάνειο 80 εκατ. ευρώ, καθιστώντας άμεσα απαιτητό το ανεξόφλητο υπόλοιπο του (77,8 εκατ. ευρώ). Προδιαγεγραμμένη κατάληξη της διαδικασίας που ξεκίνησε θα είναι η εκποίηση των τίτλων των εφημερίδων του ομίλου («Εθνος», «Ημερησία», «Goal News»), των περιοδικών, των συμμετοχών στο Mega (13,1%) και στην εκτυπωτική «Ιρις» (50%), καθώς και των ακινήτων του.
Μετά την καταγγελία, που έγινε από την Εθνική ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων δανειστών και ανακοινώθηκε επίσημα, θα καταστούν ληξιπρόθεσμες και άλλες δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας και των θυγατρικών της. Σημειώνεται ότι το συγκρότημα οφείλει σε τράπεζες περί τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις προς εργαζόμενους και προμηθευτές είναι άνω των 12 εκατ. ευρώ.
Λόγω των ταμειακών προβλημάτων και της αδυναμίας καταβολης αμοιβών στο προσωπικού, πριν από τρεις μέρες διεκόπη η έκδοση των τριών ημερήσιων εφημερίδων του ομίλου. Οι εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι έξι μήνες, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για να συνεχίσουν την έκδοση των εφημερίδων και την ενημέρωση των ιστοσελίδων τους, ώστε να μην απαξιωθούν οι τίτλοι.
Διαβάστε επίσης: Πάνε σε πλειστηριασμό και οι εφημερίδες του Μπόμπολα- Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια
To deal με Σαββίδη
Επισημαίνεται ότι η οικογένεια Μπόμπολα είχε συμφωνήσει πρόσφατα να μεταβιβάσει έως 75% του «Πήγασου» στον Ιβάν Σαββίδη, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα συναινούσαν σε αναδιάρθρωση και κούρεμα δανείων.
Διαβάστε σχετικά: Συμφωνία Μπόμπολα- Σαββίδη για 51% του «Πήγασου», με κούρεμα δανείων
Η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων καθιστά πλέον ανέφικτη την υλοποίηση του deal. Εάν όμως ο «Πήγασος» οδηγηθεί σε ειδική εκκαθάριση και τα ΜΜΕ του βγούν σε πλειστηριασμό, ο ομογενής επιχειρηματίας θα μπορεί να διεκδικήσει τους τίτλους «καθαρούς», χωρίς χρέη προς τράπεζες και χωρίς καμία υποχρέωση προς εργαζόμενους, για καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων απόλυσης.
Ουσιαστικά «λύνονται τα χέρια» και για τις δύο πλευρές:
• Οι παλιοί ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από ένα προβληματικό επιχειρηματικό συγκρότημα και φεύγουν … περιχαρείς – «πετώντας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φώτης Μπόμπολας.
• Ο Ιβάν Σαββίδης και οι άλλοι διεκδικητές που πιθανότατα θα εμφανισθούν, θα πάρουν καθαρούς τίτλους αντί «πινακίου φακής», για να τους επανεκδώσουν με χαμηλότερο κόστος (μειωμένο προσωπικό, μικρότερες αμοιβές) και χωρίς δανειακά βάρη.
Χάνουν οι τράπεζες 140 εκατομμύρια...
Οπως και στην περίπτωση του ΔΟΛ, οι πιστώτριες τράπεζες είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» από την από τη λύση που επελέγη - εκκαθάριση της εταιρείας, αντί διάσωσης με κούρεμα δανείων και πώλησης στον Σαββίδη ή σε άλλο πιθανό ενδιαφερόμενο: Από τηνν πώληση των βασικών περιουσιακών του στοιχείων (τίτλων εφημερίδων και του 13,1% των μετοχών του Mega), θα εισπράξουν "ψίχουλα" και θα αναγκασθούν να διαγράψουν απαιτήσεις άνω των 140(!) εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι τα κτίρια του "Πήγασου" - που ήταν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο - έχουν μεταβιβασθεί ήδη σε άλλες εταιρείες του ομίλου Μπόμπολα - κατά πληροφορίες σε θυγατρική της "Ελλάκτωρ".
Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί οι τράπεζες δεν συναίνεσαν σε μία λύση αναδιάρθρωσης και κουρέματος των υποχρεώσεων του εκδοτικού συγκροτήματος, η οποία θα τους απέφερε πολύ περισσότερα – σε μετρητά και σε απαιτήσεις καλυπτόμενες από εγγυήσεις και διασφαλίσεις.
Κατά πληροφορίες, η συμφωνία Σαββίδη - Μπόμπολα προέβλεπε ότι ο ομογενής επιχειρηματίας θα εισέφερε 25 εκατ. ευρώ στον "Πήγασο" για να συνεχισθεί απρόσκοπτα η έκδοση των εντύπων του και θα αναλάμβανε χρέη της τάξεως των 80-90 εκατ. ευρώ, παρέχοντας εγγυήσεις και διασφαλίσεις στις τράπεζες.
....και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και απολυμένοι
Αν ο "Πήγασος" ακολουθήσει τελικά το δρόμο του ΔΟΛ, χαμένοι θα είναι και οι εργαζόμενοί του, οι οποίοι θα εισπράξουν ελάχιστο μέρος των δεδουλευμένων τους και θα βρεθούν απολυμένοι χωρίς να πάρουν αποζημίωση.
Οσοι επαναπροσληφθούν από τον νέο ιδιοκτήτη, θα υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας, με αποδοχές προφανώς πολύ χαμηλότερες και χωρίς αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα ΜΜΕ του "Πήγασου".
Κατά τις εκτιμήσεις, η εκποίηση των τίτλων των τριών εφημερίδων και του 13,1% του Mega δεν πρόκειται να αποφέρει πάνω από 12-14 εκατ. ευρώ. Βασει του νόμου Δένδια, το ποσό που θα εισπραχθεί από την εκποίηση, θα κατανεμηθεί ως εξής:
• 65% θα δοθεί στις πιστώτριες τράπεζες
• 25% θα μοιρασθούν (κατ' αναλογία των απαιτήσεων τους) το Δημόσιο (εφορία), τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι εργαζόμενοι. Ετσι, αν υπάρχουν μεγάλες οφειλές προς την εφορία (από ΦΠΑ κλπ) και προς τα Ταμεία (από ασφαλιστικές εισφορές), οι εργαζόμενοι θα πάρουν ψίχουλα έναντι των δεδουλευμένων τους.
- Το υπόλοιπο 10% (2,6 εκατ. ) θα διατεθεί για πληρωμές σε λοιπούς πιστωτές
Διαβάστε επίσης: Οι τράπεζες χάνουν €150 εκ., απλήρωτοι και απολυμένοι οι εργαζόμενοι