Ένα αυτοματοποιημένο κιτ εργαλείων αυτοπροστασίας, σχεδιασμένο ειδικά για όσους ζουν σε περιορισμένα και ακραία περιβάλλοντα, ξεκίνησε να δοκιμάζει το προσωπικό που απαρτίζει την επιστημονική ομάδα αποστολής της Αυστραλίας στην Ανταρκτική.
Το σετ αρχικά δημιουργήθηκε για τους αστροναύτες και οι ειδικοί ευελπιστούν ότι η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην ψυχική υγεία και ευημερία ορισμένων από τους πλέον απομακρυσμένους εργαζόμενους στον κόσμο.
«Μια αποστολή στον Άρη είναι ανάλογη με μια αποστολή στην Ανταρκτική» λέει ο επικεφαλής του ιατρικού προσωπικού της αυστραλιανής ομάδας που μεταβαίνει στην Ανταρκτική Τζεφ Άιτον. Οπως εξηγεί, η ομάδα είναι απομονωμένη για εννέα μήνες το χρόνο, ένα από τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα που οι άνθρωποι απομονώνονται σε συνθήκες καθημερινής ζωής στη Γη.
Παρά την τεχνολογία και τους απίστευτους πόρους που έχουν διατεθεί σε διαστημικά προγράμματα και επιστημονικά ερευνητικά έργα σε απομακρυσμένα μέρη όπως η Ανταρκτική, ο Άιτον, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, παραδέχεται ότι μένουν πολλά ακόμα να μάθουν για να αντιμετωπίζουν τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές. Οπως εξηγεί, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν σε τόσο απομονωμένα, άγρια, περιορισμένα περιβάλλοντα όπως η Ανταρκτική. Ετσι οι πληροφορίες που λαμβάνουν είναι πολύτιμες γιατί περιέχουν στοιχεία για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Όταν ολοκληρωθούν τα ευρήματα των δοκιμών στους ερευνητικούς σταθμούς της Ανταρκτικής, τα στοιχεία αυτά θα δοθούν στους αστροναύτες μακρινών αποστολών, όπως το πρώτο ταξίδι στον Αρη.