Οικονομία

Θετικοί σε ρύθμιση για επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών Δραγασάκης - Φλαμπουράρης


Θετικός στο να υπάρξει ρύθμιση για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε, «δεν απορρίπτει αυτή τη λύση ούτε είναι απέναντι στο θέμα αυτό».

Απαντώντας στη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, που έθεσε το θέμα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στην επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη.

«Δεν είμαστε αντίθετοι για την επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη. Εμείς προτείναμε από το 2016 στις τράπεζες να υιοθετήσουν αυτή τη πολιτική. Το μόνο ίδρυμα που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς, ενώ με τροποποίηση που περάσαμε πέρσι, επεκτείνεται η ρύθμιση και για τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Πολιτικά εμείς συνηγορούμε. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο. Ενθαρρύνω και τους βουλευτές της ΝΔ να ετοιμάσουν μια τροπολογία και είμαστε εδώ να το δούμε. Το νομοσχέδιο είναι εδώ αν υπάρχει η διάθεση, μπορεί σε συνεννόηση με τα κόμματα και με διάλογο με τις τράπεζες, να δούμε το θέμα και να κατατεθεί μια τροπολογία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας ότι είναι πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης η προστασία της λαϊκής κατοικίας.

«Στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας μέσα από μια λογική ότι υπάρχει και η μικρομεσαία και η μεσαία κατοικία ανάλογα με την περιοχή. Προσπαθήσαμε να πετύχουμε το στόχο αυτό μέσα από τη διαπραγμάτευση και το καταφέραμε. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε, όπως επίσης ότι εντάξαμε και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νόμο. Ο νόμος Κατσέλη δεν προστάτευε τους ελεύθερους επαγγελματίες που πήραν δάνειο και είχαν βάλει εγγύηση των πρώτη κατοικία», επεσήμανε ο κ. Φλαμπουράρης και συμπλήρωσε:

«Θα θέλαμε να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα και να είναι πολύ μεγαλύτερη η περίμετρος της κάλυψης που δίνει ο νόμος. 'Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν και κάποιες δεσμεύσεις που έχουν σχέση, και με τις τράπεζες, και την Τράπεζα της Ελλάδος, και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

«Είμαστε διατεθειμένοι, αν υπάρξει κάποια τροπολογία να τη συζητήσουμε. Είναι υποχρέωσή τους να πληρώνουν τα δάνεια, αλλά υπάρχει και ένας κόσμος που θέλει να είναι συνεπής δανειολήπτης και υποφέρει, και πρέπει και οι τράπεζες να το δούνε και να προχωρήσουμε σε ρύθμιση», τόνισε.

Ο κ. Φλαμπουράρης, υπογράμμισε ακόμα ότι η νέα ρύθμιση καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών με πρώτη κατοικία και τόνισε ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν είναι πάνω από 16 με 17 δισεκ. ευρώ.

«Με αυτή τη ρύθμιση επιδιώκουμε μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου που μπορεί να φθάσει τα 25 χρόνια, επιδότηση από το ελληνικό Δημόσιο σε όσους δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν και κούρεμα για πάνω από 120% επιτόκια. Με αυτά τα 4 εργαλεία μειώνεται από 50-70% η δόση, για παράδειγμα μια δόση 1000 ευρώ θα γίνει από 500 ως 400 ευρώ, και έχουν στόχο να αρχίσει να πληρώνει ο δανειολήπτης».

Ο κ. Φλαμπουράρης κατέληξε καλώντας τις τράπεζες να συμβάλουν κουρεύοντας μεγάλο μέρος του δανείου, σε όσους πράγματι δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του.

«Υπάρχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι τελείως φτωχοί. Το κράτος πρέπει να φροντίσει να μην χάσουν το σπίτι τους. Όμως πρέπει και οι τράπεζες να συμβάλουν κουρεύοντας μεγάλο μέρος του δανείου που χρωστά ο δανειολήπτης, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ούτε πέντε ευρώ. Σε αυτή τη προσπάθεια πρέπει όλοι να συμβάλουμε, κυβέρνηση, τράπεζες, κόμματα, φορείς, ώστε να αναθαρρήσει ο κόσμος και να ξεπληρώνονται τα δάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις