TECHin

Το 2025 ξεκίνησε δύσκολα για την Nvidia – και μάλλον θα γίνει ακόμα περισσότερο


Το 2025 μέχρι στιγμής είναι μια δύσκολη χρονιά για τη Nvidia. Η εταιρεία, που είχε μια εκρηκτική πορεία το 2024, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με προκλήσεις που έχουν οδηγήσει τη μετοχή της σε κατακόρυφη πτώση. Το πιο πρόσφατο πλήγμα ήρθε την Τρίτη, όταν η εταιρεία αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα απαιτεί πλέον εξαγωγικές άδειες για την πώληση των τσιπ H20 στην Κίνα — κάτι που πρακτικά ισοδυναμεί με απαγόρευση πωλήσεων στη χώρα.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί ότι η Nvidia θα υποστεί πλήγμα ύψους 5,5 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, σχετιζόμενο με τα προϊόντα H20 και δεσμεύσεις αγορών. Το νέο μέτρο συμπίπτει με τις αναμενόμενες αποφάσεις του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών στους ημιαγωγούς που εισάγονται από το εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή θα περιλαμβάνει και δασμούς σε συσκευές όπως laptops και επιτραπέζιοι υπολογιστές, γεγονός που θα επηρεάσει περαιτέρω τις πωλήσεις τσιπ γραφικών και gaming της Nvidia τόσο σε καταναλωτικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Επιπλέον, έρχονται και οι επικείμενοι περιορισμοί εξαγωγής τεχνολογιών AI (AI diffusion controls) που θα τεθούν σε ισχύ τον Μάιο. Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν την έκδοση ειδικών αδειών για την πρόσβαση σε συγκεκριμένους τύπους τσιπ AI από ορισμένες χώρες.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Nvidia βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρά αντίθετα ρεύματα.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην πορεία της μετοχής της: μέχρι αργά την Πέμπτη, οι μετοχές της Nvidia είχαν υποχωρήσει κατά 24% από την αρχή του έτους, ενώ μόνο την τελευταία πενθήμερη περίοδο η πτώση ξεπερνούσε το 6%.

Λίγα θετικά σημεία

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια θετικά νέα για την εταιρεία: τα νέα της τσιπ Blackwell συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρές πωλήσεις, ενώ η ζήτηση παραμένει σταθερή καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες κατασκευάζουν συνεχώς νέα data centers για τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης τους. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν έχει καταφέρει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι δυσκολίες της Nvidia

Οι περιορισμοί εξαγωγών H20 προς την Κίνα έρχονται ως απάντηση στις αποκαλύψεις ότι η κινεζική εταιρεία DeepSeek εκπαίδευσε προηγμένα μοντέλα AI χρησιμοποιώντας «δεύτερης γραμμής» τσιπ της Nvidia. Το γεγονός προκάλεσε συναγερμό στην Ουάσινγκτον, όπου υπάρχει έντονη ανησυχία πως η Κίνα μπορεί να αξιοποιήσει τέτοιες τεχνολογίες για να ενισχύσει τη θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό AI και να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.

Πλέον, η Nvidia θα πρέπει να απορροφήσει το κόστος των H20 τσιπ που προορίζονταν για την κινεζική αγορά. Αυτό θα πλήξει όχι μόνο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, αλλά και το σύνολο της οικονομικής χρονιάς.

Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia, με πωλήσεις ύψους 17,1 δισ. δολαρίων στο οικονομικό έτος 2025. Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά με 61,2 δισ., ακολουθούμενες από τη Σιγκαπούρη (23,6 δισ.) και την Ταϊβάν (20,5 δισ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nvidia εξηγεί πως το 18% των πωλήσεων που αποδίδονται στη Σιγκαπούρη σχετίζεται με τιμολόγηση και όχι με παραδόσεις, καθώς τα προϊόντα σχεδόν πάντα αποστέλλονται σε άλλες χώρες. Η ίδια η Σιγκαπούρη αποτελεί μόλις το 2% των πωλήσεων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της BofA, Vivek Arya, οι περιορισμοί στις εξαγωγές των H20 θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση 5% έως 8% στον τζίρο της Nvidia για το 2026, και αντίστοιχη μείωση 6% έως 10% στα κέρδη ανά μετοχή.

Ο John Vinh της KeyBanc εκτίμησε ότι τα H20 θα απέφεραν περίπου 12 δισ. δολάρια σε έσοδα έως και το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους. Αν και πιστεύει ότι η Nvidia πρόλαβε να παραδώσει ένα σημαντικό απόθεμα πριν την απαγόρευση, οι περιορισμοί θα πλήξουν αναπόφευκτα τα έσοδα της εταιρείας.

Η απαγόρευση πωλήσεων H20 ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά τη δέσμευση της Nvidia να επενδύσει 500 δισ. δολάρια στις υποδομές AI στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη τετραετία, περιλαμβάνοντας και την κατασκευή των Blackwell τσιπ στα εργοστάσια της TSMC στην Αριζόνα.

Οι κανονισμοί AI και η γεωπολιτική μάχη

Πέρα από τους περιορισμούς των H20, η Nvidia θα πρέπει σύντομα να διαχειριστεί και τους νέους κανονισμούς "διάχυσης" τεχνολογιών AI (AI diffusion rules), που τέθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν λίγο πριν την αποχώρησή της. Οι κανονισμοί διαχωρίζουν τις χώρες σε τρεις κατηγορίες: χώρες με απεριόριστη πρόσβαση σε ισχυρά τσιπ AI, χώρες που θα χρειάζονται ειδικές άδειες, και πλήρως αποκλεισμένες χώρες — όπως η Κίνα.

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, όπως οι Ρότζερ Γουίκερ (Μισισιπής) και Τόμι Ταμπερβίλ (Αλαμπάμα), απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ ζητώντας την απόσυρση των κανονισμών, χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά αυστηρούς και επιζήμιους για την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ.

Παρά τη μεταβλητότητα, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Nvidia, λόγω του τεράστιου προβαδίσματός της στην κούρσα για το AI και της πανίσχυρης πλατφόρμας CUDA. Επιπλέον, η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ–Μεξικού–Καναδά (USMCA) προστατεύει τα Nvidia servers που κατασκευάζονται στο Μεξικό από επιπλέον δασμούς, διατηρώντας τα περιθώρια κέρδους.

«Πιστεύουμε ότι η συνολική ζήτηση για AI από πιο ευρείες κατηγορίες πελατών παραμένει ισχυρή», έγραψε η Stacy Rasgon της Bernstein σε ενημερωτικό σημείωμα, προσθέτοντας πως «η υποδομή AI δείχνει να είναι πιο ανθεκτική στις επιπτώσεις των άμεσων δασμών λόγω της συμμόρφωσης USMCA και της στρατηγικής σημασίας του τομέα».

Ωστόσο, η Nvidia παραμένει βασικός παίκτης στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ–Κίνας, και κάθε νέα κίνηση προκαλεί αναταράξεις στους επενδυτές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις