Το αφήγημα για ισχυρή ανάπτυξη και επιτυχημένη δημοσιονομική πορεία που επισφραγίζεται από τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, λειτουργεί και… ανάποδα για την κυβέρνηση. Ορμώμενοι από την θετική εικόνα της οικονομίας και τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που συνεχώς διευρύνεται, συνδικαλιστικοί φορείς βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν την επιστροφή παροχών που κόπηκαν την περίοδο των Μνημονίων.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), η οποία κατάθεσε αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να διεξαχθεί πιλοτική δίκη με θέμα την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους, σε κεντρικούς φορείς, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Το ΣτΕ έκανε αποδεκτό το αίτημα και θα προχωρήσει στην πιλοτική δίκη που θα καθορίσει αν το κράτος θα επαναφέρει πλήρως ή μερικώς τα δώρα και το επίδομα αδείας που καταργήθηκαν λόγω των δημοσιονομικών δεσμεύσεων των προηγούμενων ετών.
Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά επιτεύγματα λειτουργούν και ως «αυτοπαγίδευση», καθώς δίνουν το κίνητρο και την επιχειρηματολογία για διεκδικήσεις-μέσω της δικαιοσύνης-. Τα δώρα καταργήθηκαν τη μνημονιακή περίοδο και η τότε κυβερνητική απόφαση κρίθηκε συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς αυτό αποδέχθηκε το επιχείρημα του ελληνικού δημοσίου, ό,τι δηλαδή συντρέχουν δημοσιονομικοί (εθνικοί λόγοι) για τις περικοπές.
Αυτό το επιχείρημα-αν το επικαλεστεί το ελληνικό δημόσιο στην πιλοτική δίκη-έχει εξασθενήσει πολύ, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ισχυρής ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει τις μεγάλες δυσκολίες του παρελθόντος. Αυτό επισημαίνουν οι ιθύνοντες της ΑΔΕΔΥ, που ετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση είναι εκ προοιμίου αντίθετη στο ενδεχόμενο επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιου, τονίζοντας ότι δημοσιονομική δαπάνη είναι πολύ μεγάλη για να ικανοποιηθεί.
Επίκειται η απόφαση για τα αναδρομικά
Την ίδια στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση έχει στραμμένα τα μάτια της και στην επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που θα εκδοθεί πιθανότατα εντός Φεβρουαρίου και αφορά την κατάργηση των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) στις επικουρικές μόνο συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016, που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου».
Η απόφαση θα αφορά μόνο τους συνταξιούχους-υπολογίζονται στους 400.000- που έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη έως τον Ιούλιο του 2020. Εάν η απόφαση του ΑΕΔ εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, κάτι που θεωρείται πιθανό, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων που επιβλήθηκε στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι οι συνταξιούχοι που θα δικαιωθούν, θα λάβουν ως αναδρομικά έως και 4.000 ευρώ έκαστος.