Μπορεί άλλες χώρες, και συγκεκριμένα οι ηγέτιδες του καρτέλ, να έχουν κάνει κινήσεις αντίθετες εν μέρει της συμφωνίας στον ΟΠΕΚ, το Εκουαδόρ δηλώνει επισήμως πως αυξάνει την παραγωγή του, "σπάζοντας" την συμφωνία. Ο Υπουργός Πετρελαίου της χώρας ανακοίνωσε πως προχωρά σε αυτή την κίνηση ώστε να καλυφθούν δημοσιονομικά ελλείμματα.
Υπενθυμίζεται πως το Εκουαδόρ είχε συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή του κατά 26.000 βαρέλια ημερησίως, στα 522.000 βαρέλια. Ο Υπουργός Πέρεζ υποστηρίζει πως η εν λόγω κίνηση δεν επηρεάζει ουσιαστικά την συμφωνία, όμως όπως είναι ευνόητο πληθαίνουν οι διασπαστικές τάσεις και το πλήγμα τελικά στην συνολική προσπάθεια να είναι μεγάλο.
Αντιδράσεις άλλωστε από πολλά μέλη του ΟΠΕΚ υπάρχουν και για την πολιτική χωρών όπως η Λιβύη και η Νιγηρία που έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία, με αποτέλεσμα να έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές τους.