Τράπεζες

Το «Σπίτι μου ΙΙ» αύξησε τη ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια


Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο του 2025, λόγω της έναρξης του κρατικού προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ»  που έχει ως στόχο τη στήριξη νέων δανειοληπτών με γενικά ευνοϊκότερους όρους και τελική τιμολόγηση προς αυτούς. Παράλληλα η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, για το α΄ τρίμηνο του 2025.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το α΄ τρίμηνο του 2025, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν  σχεδόν αμετάβλητα όσον αφορά τα στεγαστικά και αμετάβλητα όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2024 (βλ. Διάγραμμα 1). 

Οι συνολικοί όροι χορήγησης στεγαστικών δανείων έγιναν πιο αυστηροί λόγω των αυξήσεων στις επιβαρύνσεις των δανείων εκτός τόκων, ενώ οι όροι χορήγησης των καταναλωτικών και λοιπών δανείων παρέμειναν αμετάβλητοι, για το α΄ τρίμηνο του 2025. Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2025. 

Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε λόγω της έναρξης του κρατικού προγράμματος "ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ" με στόχο τη στήριξη νέων δανειοληπτών με γενικά ευνοϊκότερους όρους και τελική τιμολόγηση προς αυτούς, ενώ η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, για το α΄ τρίμηνο του 2025 (βλ. Διάγραμμα 2). Κατά το β΄ τρίμηνο του 2025, η ζήτηση για στεγαστικά και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη. 

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2025, η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη.

Αμετάβλητη η ζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια

Σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της ΤτΕ, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Για το β΄ τρίμηνο του 2025, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η συνολική ζήτηση από τις ΜΧΕ θα παραμείνει επίσης σχεδόν αμετάβλητη, παρόλο που η ζήτηση δανείων από τις μεγάλες επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2024, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2025.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ έγιναν πιο χαλαροί σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2024, καθώς η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών, οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό και η φερεγγυότητα των δανειοληπτών, συνέβαλαν στη μείωση του περιθωρίου των τραπεζών, κυρίως για τα συνήθη δάνεια.

 

   Κατά το α΄ τρίμηνο του 2025, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Για το β΄ τρίμηνο του 2025, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η συνολική ζήτηση από τις ΜΧΕ θα παραμείνει επίσης σχεδόν αμετάβλητη, παρόλο που η ζήτηση δανείων από τις μεγάλες επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις