Επιβεβαιώνει τα σενάρια των τελευταίων ημερών η Τουρκία καθώς δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου γίνεται γνωστό πως η Άγκυρα επιθυμεί μια χερσαία επέμβαση στη Συρία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμπλέκει μάλιστα την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Ευρώπης υπέρ αυτής της προοπτικής.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, o Τσαβούσογλου διευκρίνισε ωστόσο πως δεν υπάρχει συναίνεση εντός του διεθνούς συνασπισμού και το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί σοβαρά.
«Εφόσον μια τέτοιου είδους επιχείρηση διεξαχθεί, πρέπει να γίνει από κοινού, όπως οι αεροπορικές επιδρομές (που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός)» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Ο συνασπισμός δεν έχει συζητήσει σοβαρά το ζήτημα των χερσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχουν χώρες που αντιτίθενται και υπάρχουν κι εκείνοι που δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος αλλά έχουν εκφράσει τη βούληση η Τουρκία ή μια άλλη χώρα να το αναλάβουν» σημείωσε ο Τσαβούσογλου.
Μόλις χθες η Ρωσία διεμήνυε πως η Τουρκία ετοιμάζει χερσαία επέμβαση στη Συρία
Ζοφερό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται σε γεωπολιτικό επίπεδο με επίκεντρο τη Συρία και όχι μόνο, με την Ρωσία να εκφράζει ανοιχτά φόβους ότι η Τουρκία ετοιμάζει χερσαία επέμβαση. Αυτό διεμήνυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα, Αλεξέι Πουσκώφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
"Στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπάρχει η αίσθηση ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης" τόνισε ο κ. Πουσκώφ. "Υπάρχουν ήδη δεδομένα από δορυφόρους για συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία" πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα "απρόβλεπτο" τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφερόμενος πάντως στο ενδεχόμενο κοινής επέμβασης τουρκικών και σαουδαραβικών στρατευμάτων, ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι "η Σαουδική Αραβία μπορεί να δηλώνει έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να το πραγματοποιήσει".
Ερωτηθείς για τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ο κ. Πουσκώφ σημείωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος των προσφυγικών ροών. "Ένας λόγος που το ΝΑΤΟ ανέλαβε αυτή την επιχείρηση στο Αιγαίο είναι διότι θα ήθελε να δείξει ότι δεν είναι στόχος της συμμαχίας μόνο η ρωσική απειλή. Γι’ αυτό αποφάσισε να αναλάβει αυτή την επιχείρηση στο Αιγαίο" επισήμανε.
Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι "το ΝΑΤΟ πρέπει να μείνει μακριά από τη συριακή κρίση" και τόνισε πως προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα εμπλακεί. "Δεν υπάρχει επιθυμία να διευρυνθεί αυτή η επιχείρηση. Δεν βλέπουμε το ΝΑΤΟ να θέλει να εμπλακεί στα εσωτερικά της Συρίας. Αυτό θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο τη γενική κατάσταση. Μάλλον το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο, γιατί όπου υπήρχε εμπλοκή του ΝΑΤΟ υπήρξε στρατιωτική παρουσία για χρόνια, όπως στο Αφγανιστάν… Θα ήταν καλό το ΝΑΤΟ να είναι μακριά από τη στρατιωτική εμπλοκή στη κρίση στη Συρία" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο Αλεξέι Πουσκώφ υπογράμμισε πάντως ότι "η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, καταρρίπτοντας το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος δυσκόλεψε πάρα πολύ την κατάσταση: από τη μία το ΝΑΤΟ έπρεπε να δικαιολογήσει τη στάση της Τουρκίας, αλλά από την άλλη υποδαύλισε τον κίνδυνο εμπλοκής της Συμμαχίας στη σύγκρουση στη Συρία".
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα έγινε σήμερα δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κ. Δουζίνα και αύριο θα συναντηθεί με την αρμόδια τομεάρχη της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.
Στο επίκεντρο των επαφών του στην Αθήνα βρέθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και της διεθνούς πολιτικής σκηνής, με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία, την Ουκρανία και το προσφυγικό. "Στόχος της επίσκεψής μου ήταν να ενεργοποιηθεί ο διακοινοβουλευτικός διάλογος και στις επαφές μου διαπίστωσα ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων των χωρών της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της μακροπρόθεσμης και ειλικρινούς συνεργασίας με τη Ρωσία. Είναι μεταξύ των χωρών που καταλαβαίνουν ότι η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση είναι επιβλαβής και για τις δύο πλευρές" επισήμανε. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πουσκώφ απευθυνόμενος στην ευρωπαϊκή ηγεσία, "η πολιτική των κυρώσεων πρέπει να σταματήσει και να αποκατασταθούν οι διακοινοβουλευτικές επαφές ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ και τη Ρωσία".