Θετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της οικονομίας και αισιόδοξες προβλέψεις για τις προοπτικές της εξέφρασαν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, κατά τη σημερινή συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τόνισαν μεταξύ άλλων ότι υπάρχει σαφής σταθερή βελτίωση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και σταδιακή ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, την οποία επιβεβαιώνουν η επιτυχής έκδοση κρατικού ομολόγου και η αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Moody’s και Fitch.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους οικονομικούς δείκτες, επισημαίνοντας ότι τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε στους ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, μπορούμε να φτάσουμε φέτος σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% - ποσοστό που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μία δεκαετία.
«Τώρα χρειάζεται να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία και ταυτόχρονα να δώσουμε εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε τη ζήτηση, για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός.
Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), στη συζήτηση με των πρωθυπουργό οι τραπεζίτες επισήμαναν ότι η οικονομία ανακάμπτει μετά από πολυετή περίοδο ύφεσης, οι προσδοκίες βελτιώνονται, οι αβεβαιότητες περιορίζονται και η στενότητα ρευστότητας στην αγορά χαλαρώνει.
Τόνισαν επίσης ότι είναι τώρα αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα των αγορών, να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές και να αναληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Εμφαση έδωσαν στην ανάγκη διαμόρφωσης φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προώθησης ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και να ενισχυθεί εμπιστοσύνη των αγορών. Ετσι θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η εισροή ξένων κεφαλαίων.
Συζητήθηκαν περαιτέρω οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο και τα μέλη της ΕΕΤ ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τη βελτίωση που παρουσιάζει ο τραπεζικός τομέας.
Οπως αναφέρθηκε, οι τράπεζες επέστρεψαν σε οργανική κερδοφορία μετά από σχεδόν μία δεκαετία ζημιών, οι καταθέσεις ανακάμπτουν αργά αλλά σταθερά τους τελευταίους μήνες, ενώ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων υποχωρεί σταδιακά. Επίσης οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και συναλλαγών αυξάνεται θεαματικά.
Παρά ταύτα, η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική, κυρίως λόγω χαμηλής ζήτησης από τα νοικοκυριά, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν έχουν αρθεί ολοσχερώς και η πλήρης πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, ενώ η μείωση του σημαντικού ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το έλλειμμα καταθέσεων σε σχέση με το ύψος των δανείων αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τις τράπεζες και την οικονομία μεσοπρόθεσμα.
Τονίστηκε ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί σε χρονοδιάγραμμα μείωσης του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38% ή € 40 δισ. την επόμενη τριετία, το οποίο υλοποιούν με συνέπεια μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες προσφέρουν σε όλους τους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες του πελάτη και την οικονομική συγκυρία, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διευκολύνει την αποτελεσματική διαχείρισή τους, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους οφειλέτες.
Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας, των επενδύσεων και της παραγωγικής δραστηριότητας. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν ότι στηρίζουν τις υγιείς δυναμικές επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ΕΕΤ εντός και εκτός Ελλάδος, με στόχο την ενημέρωση επενδυτών, επίσημων φορέων και παραγωγικών θεσμών για τις βελτιούμενες προοπτικές και δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ανοικτής και ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης και οικονομίας.
Τσίπρας σε ΕΣΕΕ: Να χτιστούν οι ΜμΕ σε υγιή βάση
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου και των μικρομεσαίων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και ότι είναι ανάγκη να ξαναχτιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση σε πιο υγιή βάση.