Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων για την Τουρκική γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σηματοδοτεί δύο θέματα:
- αν η σημερινή Ευρώπη θα τολμήσει να επιβάλλει έστω και μία κύρωση στην Τουρκία και να επιβεβαιώσει και με πράξεις τη στήριξη στους εταίρους της, και
- ποια θα είναι η ελληνική αντίδραση αν η Τουρκία επιχειρήσει κάτι ανάλογο στην ελληνική ΑΟΖ
Αναφορικά με τις κυρώσεις, ουσιαστικά μόνο οι ΗΠΑ μπορεί να επιβάλλουν κυρώσεις χωρίς οι ίδιες να υποστούν οινομική ζημιά. Αντίθετα οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι συνδεδεμένες με την τουρκική και σε περίπτωση κυρώσεων θα υποστούν και οι ίδιες επιπτώσεις (κυριως η γερμανική και η ολλανδική). Παράλληλα Τούρκοι μετανάστες υπάρχουν σε πολλές χώρες (κυρίως σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο), ενώ βασικό πρόβλημα θα αποτελέσει το μεταναστευτικό, αφού η Άγκυρα πολλάκις το χρησιμοποιεί εκβιαστικά απέναντι στην ΕΕ. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γαλλία που δεν έχουν να χάσουν και πολλά απέναντι στην Τουρκία έχουν σηκώσει το θέμα της εισοβολής στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που αποδεικνύεται από τις χθεσινές δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Επίσης η κατάσταση που βρίσκεται η ΕΕ σήμερα δεν αφήνει περιθώρια για πολλές κινήσεις κατά της Άγκυρας. Ουσιαστικά το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΕ είναι να επιβάλλει κυρώσεις, η οποίες όμως στην περίπτωση που υποβληθούν θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την προβληματική τουρκική οικονομία.
Το δεύτερο είναι το πιο σημαντικό και θα αποτελέσει σοβαρό ζήτημα, αν τελικά η Τουρκία κάνει το ίδιο και εντός ελληνικής ΑΟΖ, διότι η Κύπρος αφενός δεν έχει οπλικά συστήματα ικανά να αντιπαρατεθεί απέναντι στην Άγκυρα, και εφετέρου δεν θα επιχειρήσει μια κίνηση που θα ξεπερνά τη νομική αντίδραση έναντι της "γεώτρησης".
Η Τουρκία έχει "ανακοινώσει" ότι θα επιχειρήσει και δεύτερη γεώτρηση με το Γιαβούζ εντός της κυπριακής και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ειδικά αν προχωρήσει στο δεύτερο εγχείρημα τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αντιδράσει. Και σε αυτό το σημείο θα αναγκαστούν και οι μεγάλες δυνάμεις να επέμβουν. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει θερμό ή άλλο επεισόδιο, όπως και αν τελικά θα το επιχειρήσει η Τουρκία, διότι τώρα η Άγκυρα μετρά αντιδράσεις απέναντι στην εισβολή του Φατίχ στην ΑΟΖ της Λευκωσίας και από το αποτέλεσμα στην Κύπρο θα κριθεί και η τουρκική κίνηση στην ελληνική ΑΟΖ.
Ωστόσο υπάρχει ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας: η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για το θέμα S-400/F-35. Η αμερικανική αντίδραση είναι άσχετη σε πρώτη φάση με τα ενεργειακά, εντούτοις οι ΗΠΑ έχουν έναν ακόμη μοχλό πίεσης κατά της Άγκυρας. Ειδικά στα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Πολιτειών, η θέση της Τουρκίας είναι προβληματική με γερουσιαστές και βουλευτές να έχουν περάσει ψηφίσματα κατά της Άγκυρας.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει τελεσίγραφο μέχρι τις 31 Ιουλιου για τους S-400/F-35, ενώ σε δηλώσεις αξιωματούχων έχουν ταχθεί κατά των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας.