Ενώ παραμένει ανοιχτή και πάντα επίκαιρη η συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, και για τη συνέχιση της ρήτρας διαφυγής το 2023, για την οποία η Κομισιόν έχει εκφραστεί θετικά αλλά με αστερίσκους για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία ακολουθεί τον δικό της, γνώριμο δρόμο. Αυτόν της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, με έλεγχο του χρέους, των ελλειμμάτων, που χάραξε όχι μόνο στο γερμανικό αλλά και στο ευρωπαϊκό DNA επί μία δεκαετία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επιδιώκει να συνεχίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.
Το πρώτο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που κατήρτισε ο Λίντνερ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων και θιασώτης του δόγματος «Σόιμπλε», είναι ενδεικτικό της οικονομικής λογικής που τον διέπει και ενδεχομένως να αποτελεί το προοίμιο πιέσεων προς τις χώρες κυρίως του Νότου, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, που ήλπιζαν πως η νέα κυβέρνηση Σολτς θα ήταν πιο διαλλακτική περί των δημοσιονομικών. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν έχει προκύψει ενόσω το νέο κυβερνητικό σχήμα διοικεί τη Γερμανία, ούτε ο Λίντνερ έχει υπαναχωρήσει από την αρχική του θέση για διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και των δημοσιονομικών κανόνων ως έχουν.
Η Γερμανία, σύμφωνα με τον καταρτισθέντα προϋπολογισμό του Λίντνερ, τραβάει «χρεόφρενο», αυστηριοποιείται δημοσιονομικά, θέτοντας φρένο στον δανεισμό και περιορισμούς κινήσεων και ευελιξίας στα γερμανικά κρατίδια και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Προβλέπει ρητά ότι οι προϋπολογισμοί δεν θα πρέπει να ισοσκελίζονται με έσοδα από δάνεια, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο για τρίτο πακέτο ελαφρύνσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, λελογισμένοι προϋπολογισμοί και «κόφτης» σε περιττά έξοδα, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται το χρέος και εν γένει τα δημοσιονομικά των κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτή είναι η «συνταγή» Λίντνερ, μ’ αυτή θα έρθει αντιμέτωπος ο ευρωπαϊκός νότος και δη οι υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που επιθυμούν αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Οι δυσχερείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, με την ενεργειακή κρίση να έχει «φουντώσει» και πάλι, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να σαρώνουν όλη την Ευρώπη και τις αγορές να κλυδωνίζονται από τη αβεβαιότητα και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα, ενόσω ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτος, κάνουν πιο επιτακτική την «ελάφρυνση» των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων.
Το μπλοκ του νότου και δη ο γαλλοιταλικός άξονας τάσσεται εδώ και καιρό αναφανδόν υπέρ των αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στην απαλλαγή δηλαδή από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και στην «προώθηση» των επενδύσεων και των αναπτυξιακών μέτρων. Η Γερμανία, ωστόσο, φροντίζει να στείλει και μέσω μιας… εσωτερικής υπόθεσης, ένα ηχηρό μήνυμα προς τους Νότιους αλλά και την Κομισιόν που τάσσεται υπέρ της παράτασης της ρήτρας διαφυγής το 2023 (με ειδικό καθεστώς ελέγχου για τις υπερχρεωμένες χώρες) πως η διελκυστίνδα θα τραβήξει πολύ.
Τζεντιλόνι: Μετά το καλοκαίρι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Προ εβδομάδων, πάντως, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι θα παρουσιάσει το νέο σύμφωνο σταθερότητας για την Eυρωζώνη μετά το καλοκαίρι, προσθέτοντας ότι οι νέοι κανόνες θα προβλέπουν πιθανότατα στόχους χρέους ανά χώρα. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ιταλία, ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η Κομισιόν θέλει να καταστήσει τα όρια δανεισμού "λιγότερο ασαφή και αυστηρά", σε σχέση μ' ό,τι ισχύει έως τώρα, με εξαίρεση βεβαίως τα χρόνια της πανδημίας που ισχύει η ρήτρα διαφυγής.