Οικονομία

Τσίπρας στη ΔΕΘ χωρίς καλάθι παροχών


Εμφαση στη «δίκαιη ανάπτυξη», φεύγει από τη πεπατημένη των εξαγγελιών. Το διπλό μήνυμα προς τις αγορές και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ

 Πλούσια σε ιδέες και προτάσεις για τη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού μοντέλου στη χώρα  και την οικοδόμηση  του κοινωνικού κράτους, αλλά «φτωχή» σε εξαγγελίες με δημοσιονομικό κόστος, θα είναι η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αποφεύγοντας την παροχολογία, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα της εξόδου από την μνημονιακή επιτροπεία και να δώσει τις  βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που θα επιτρέψει να διαχυθούν τα οφέλη τα ανάπτυξης στην κοινωνία.

Οι τρεις άξονες αυτής της πολιτικής θα είναι το «εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης», η δημιουργία απασχόλησης-καταπολέμηση της ανεργίας και η «οικοδόμηση κοινωνικού κράτους». Κεντρική ιδέα η «δίκαιη ανάπτυξη»,

Εστιαζόμενη σ’ αυτό το τρίπτυχο, η πρωθυπουργική ομιλία επιδιώκεται

  • να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος
  •  να δώσει μηνύματα προς  τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις αγορές
  •  παράλληλα να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένει από την κυβέρνηση δείγματα «αριστερής» πολιτικής, με επιλογές και μέτρα  κοινωνικού περιεχομένου.

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων και σχεδιασμών, στο Μαξίμου  αποφάσισαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να ακολουθήσει την πεπατημένη των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά να παρουσιάσει σε γενικές γραμμές ένα σχέδιο-πρόταση για  την οργάνωση της οικονομίας, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και τη δικαιότερη κατανομή του εθνικού προϊόντος,  έτσι ώστε «να μην επιστρέψει η κρίση ως συνέπεια αντιαναπτυξιακών και αντικοινωνικών πολιτικών».

Αλλωστε,  με επικείμενη τη νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το timing δεν είναι το καλύτερο για παροχολογία. Τα στελέχη των Θεσμών περιμένουν με χαρτί, μολύβι και κομπιουτεράκια να υπολογίσουν το δημοσιονομικό κόστος κάθε πρωθυπουργικής εξαγγελίας και να το βάλουν εν συνεχεία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Εκτακτο βοήθημα- 13η σύνταξη

Πάντως μετά την επίσκεψη Μακρόν και τις θέσεις που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος για τη στάση του ΔΝΤ,  το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση χρέους,  φαίνεται ότι  η κυβέρνηση αποκτά μεγαλύτερα περιθώρια λόγων και έργων. Και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί και στην αποψινή πρωθυπουργική ομιλία, που αναμένεται με ενδιαφέρον  από τον κόσμο της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των αγορών.

Αποφεύγοντας "βαρύγδουπες" εξαγγελίες και υποσχέσεις σαν αυτές που ακούγονταν επί δεκαετίες από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας  θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο να διανεμηθεί στους οικονομικά ασθενέστερους  το υπερπλεόνασμα που μπορεί να προκύψει φέτος από τη δημοσιονομική διαχείριση. Να δοθεί δηλαδή κάποιο έκτακτο βοήθημα εν είδει 13ης σύνταξης.

 Αυτό όμως θα γίνει μόνον σε συνεννόηση με τους δανειστές, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην παρεκκλίνει μονομερώς θέτοντας σε κίνδυνο την επόμενη αξιολόγηση και την «αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό του μνημονίου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις