Την επικαιρότητα σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αυξήσεις των συντάξεων, ο κ. Τσουκαλάς σχολίασε ότι πρόκειται για μία «αύξηση κατά 2,4%, που αφορά περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ωστόσο, περίπου 650.000 συνταξιούχοι δεν βλέπουν νέα αύξηση, καθώς έχουν ακόμα προσωπική διαφορά. Επιπλέον, οι αυξήσεις αυτές είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό, που ανέρχεται στο 2,7%. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αύξηση, αλλά μόνο ονομαστική, η οποία δεν αφορά όλους». Παράλληλα επεσήμανε ότι «φέτος, δεν είχαμε κανένα επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ πέρυσι είχαν πάρει το αντίστοιχο επίδομα 700.000 άνθρωποι που δεν είχαν προσωπική διαφορά και ένα εκατομμύριο συνολικά χαμηλοσυνταξιούχοι. Φέτος, το πήραν μόνο εκείνοι οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά, οι οποίοι στο μεγάλο ποσοστό δεν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν είχαν καμία υποστήριξη σε μια χρονιά που ήταν πολύ δύσκολη, κυρίως για τους πιο αδύναμους, όταν πια έχουμε μία σωρευμένη ακρίβεια, από το 2022».
Στη συνέχεια ο κ. Τσουκαλάς υπενθύμισε ότι «σε δήλωσή μου τόνισα ότι για να υπάρξει πραγματική μείωση φόρων, θα έπρεπε να γίνει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Σήμερα, το εισόδημα μπορεί να αυξάνεται ονομαστικά, αλλά όχι πραγματικά, ενώ η φορολογική κλίμακα παραμένει ίδια, με αποτέλεσμα την αυξημένη φορολόγηση. Αυτό οδηγεί σε υπερβολικά πλεονάσματα στα φορολογικά έσοδα. Η σταθερότητα του ΦΠΑ, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών, διπλασιάζει τα κρατικά έσοδα από την κατανάλωση, χωρίς αντίστοιχη αύξηση στα εισοδήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες επιβαρύνονται περισσότερο».
Κατόπιν ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όσο διαρκεί η κρίση και έκανε μνεία στη συνέντευξη του κ. Λιαργκόβα «που ήταν στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, και σε άρθρο του λέει ότι αν θέλουμε να στηρίξουμε τα χαμηλά νοικοκυριά θα πρέπει να δούμε μια αναρρύθμιση του ΦΠΑ στα προϊόντα που καταναλώνουν τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Εμείς λέμε να το δοκιμάσουμε και να προχωρήσουμε. Η κυβέρνηση, αντίθετα, έχει μία ιδεοληψία λέγοντας ότι δεν αγγίζει την έμμεση φορολογία και όταν μιλάει για μειώσεις φόρων εννοεί μειώσεις στη φορολογία των ανωνύμων εταιρειών, άρα σε εκείνους που είναι πάρα πολύ πλούσιοι, στη φορολογία στις πολύ μεγάλες γονικές παροχές, απαλλαγές στους εφοπλιστές. Πράγματι, έχει μειώσει το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης, που είναι δύο μειώσεις σημαντικές, αλλά ένα μεγάλο μέρος εκείνων που διαφημίζει δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία, αλλά μία πολύ μικρή μειοψηφία και μάλιστα ισχυρή οικονομικά».
«Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια αναδιάταξη του μείγματος οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, η οποία να μη βασίζεται τόσο πολύ στην έμμεση φορολογία, να είναι πιο δίκαιη και να μπορεί να είναι ανταποδοτική. Όταν βλέπουμε να έχει αυξηθεί το ΑΕΠ 10% την τελευταία πενταετία και να έχουν αυξηθεί τα φορολογικά έσοδα 30%, αυτό σημαίνει ότι κάποια υποζύγια έχουν υποστεί φορο-αφαίμαξη. Πήρα τη λίστα των 72 φόρων που έχει μειώσει η κυβέρνηση. Οι πιο πολλοί αφορούν μικρές μειοψηφίες. Δεν μηδενίζουμε όσα έχουν γίνει, αλλά δεν μπορεί να περνάει η εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τους φόρους, ενώ οι φόροι σε μεγάλο βαθμό ως επιβάρυνση, όχι ως κλίμακα, έχουν αυξηθεί. Να μιλάμε με νηφαλιότητα, αλλά όχι να ακούμε τους διθυράμβους της κυβέρνησης για τον εαυτό της, πώς μειώνει φόρους, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και με την έμμεση φορολογία δεν μένει φράγκο» σχολίασε.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας για τη συζήτηση του κ. Γερουλάνου με τον κ. Πελαγίδη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «ο κ. Γερουλάνος σήκωσε το βασικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής μάχης σε σχέση με τη φορολόγηση των τραπεζών. Είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος που υπερασπίστηκε την πρόταση για τη φορολόγηση στη Βουλή. Από μία συζήτηση ακαδημαϊκού, πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα μεταξύ του κ. Γερουλάνου και του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κρατείται μια φράση η οποία αναφέρεται στο ότι δεν πρέπει να έχουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλά μακροπρόθεσμα, ενώ η ουσία της τοποθέτησης του κ. Γερουλάνου είναι ότι πρέπει να κάνουμε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό τραπεζικό περιβάλλον, ώστε να μπορούν να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια όσον αφορά τις χορηγήσεις και να αυξηθούν των καταθέσεων».
Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι «στη χώρα υπάρχει μία παράδοση επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από διαφορετική πολιτική παράταξη από την κυβερνώσα, ώστε να συμβολίζεται η εθνική ενότητα και η πολιτική σταθερότητα. Αυτή η παράδοση ξεκίνησε το 1995 με τον Ανδρέα Παπανδρέου προτείνοντας τον Κωστή Στεφανόπουλο και συνεχίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή με τον Κάρολο Παπούλια και τον Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο».
Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στην ανάγκη η επιλογή Προέδρου να εστιάζει σε πρόσωπα που ενισχύουν την εθνική ενότητα, χωρίς στενά κομματικά κριτήρια, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Νέα Δημοκρατία να μετατρέψει τα εσωκομματικά της αδιέξοδα σε θεσμικά αδιέξοδα για τη χώρα».
Τέλος, σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Εκπρόσωπος Τύπου σχολίασε ότι «η σημερινή δημοσκοπική εικόνα δεν σημαίνει ότι θα είναι και η εικόνα της αποτύπωσης στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ ότι θα έχει σήμερα στις δημοσκοπήσεις πέριξ του 20%, πριν 6 μήνες που πήρε 12,8%. Είμαι σίγουρος ότι αν σταθεροποιηθούμε στα σημερινά ποσοστά, στο μέλλον θα έχουμε εκθετική αύξηση των ποσοστών μας και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με όρους νίκης τη Νέα Δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και για αυτό είναι προϋπόθεση η στρατηγική ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να εγγυηθεί μια άλλου τύπου κυβέρνηση, μια προοδευτική διακυβέρνηση με άλλη κατεύθυνση, άλλο ύφος, άλλο ήθος, άλλη εκπροσώπηση της κοινωνικής πλειοψηφίας».