Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δεσμεύθηκε σήμερα να αλλάξει η νομοθεσία της χώρας για την οπλοκατοχή, μία ημέρα μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και το οποίο διέπραξε ένας Αυστραλός με δύο ημι-αυτόματα όπλα τα οποία είχε στην κατοχή του νόμιμα.
"Ο δράστης είχε άδεια οπλοκατοχής (…) την οποία είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2017", διευκρίνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ουέλινγκτον, προτού μεταβεί στο Κράισττσερτς.
Ο 28χρονος δράστης είχε αγοράσει δύο ημι-αυτόματα όπλα, δύο κυνηγετικά τουφέκια και μία καραμπίνα, εξήγησε η ίδια.
"Απλώς και μόνο το γεγονός (…) ότι αυτός ο άνθρωπος είχε άδεια και αγόρασε τέτοιου είδους όπλα με κάνει να λέω ότι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξει αυτό και δεσμεύομαι ως προς αυτό", υπογράμμισε η Άρντερν.
"Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν", τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.
Η Άρντερν σημείωσε ότι έχουν γίνει τρεις προσπάθειες στο παρελθόν –το 2005, το 2012 και το 2017—για την αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.
Η Νέα Ζηλανδία είχε αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την αγορά ημι-αυτόματων όπλων το 1992, δύο χρόνια αφού ένας ψυχικά διαταραγμένος άνδρας σκότωσε 13 ανθρώπους στο νησί Αραμοάνα.
Ωστόσο αρκεί κάποιος να είναι άνω των 16 ετών για να ζητήσει να λάβει άδεια για ένα απλό όπλο, αφού παρακολουθήσει μαθήματα για την ασφαλή του χρήση. Με αυτή την άδεια μπορεί να αγοράσει και τουφέκια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα.
Εξάλλου τα περισσότερα όπλα στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι καταγεγραμμένα, με την αστυνομία να αγνοεί πόσα είναι "νόμιμα και πόσα παράνομα", όπως είχαν τονίσει οι υπηρεσίες διατήρησης της τάξης σε ανακοίνωσή τους το 2018. Παράλληλα εκτίμησαν ότι η νομοθεσία που προβλέπει τη δήλωση των ημι-αυτόματων όπλων έχει κενά.
Η Άρντερν σήμερα δήλωσε ότι επιθυμεί την πλήρη απαγόρευση αυτού του είδους των όπλων, κάτι που η αστυνομία συστήνει από το 1997.
Το 2014 η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας είχε εκτιμήσει ότι πολίτες της χώρας έχουν στην κατοχή του νόμιμα 1,2 εκατομμύρια όπλα, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα όπλο σε κάθε τέσσερις κατοίκους.
Η αστυνομία πόλης της Νέας Ζηλανδίας δεν οπλοφορεί και όταν παραστεί ανάγκη επεμβαίνουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που είναι ένοπλες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ