Πολιτική

Β. Θάνου: Δεν παραιτούμαι - Βολές κατά Βορίδη


Την πρόθεσή της να μην παραιτηθεί από επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά την επίμαχη νομοθετική διάταξη, εξέφρασε η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου

Μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 η Β. Θάνου τόνισε ότι δέχεται πολλά μηνύματα πολιτών, που της ζητούν να μην παραιτηθεί, όπως και θα πράξει, για να μην συμπράξει στην εφαρμογή της παράνομης διάταξης. Σημείωσε δε, ότι ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού αμείβεται με 100 ευρώ λιγότερα μηνιαίως από τη σύνταξη που δικαιούται και η καταβολή της οποίας ανεστάλη. 

Xαρακτήρισε «αυταπόδεικτο» ότι η διάταξη με την οποία απομακρύνεται είναι «φωτογραφική», αφού όπως είπε, «αφορά τη μία από τις 22 Ανεξάρτητες Αρχές που λειτουργούν στο κράτος» και σχολίασε πως «δεν τους ενδιαφέρει η αμεροληψία και η ανεξαρτησία των υπόλοιπων αρχών».

«Δεν υπήρξα ποτέ κομματικό πρόσωπο με την έννοια που θέλει να μου βάλει ταμπέλα η Ν.Δ.», δήλωσε και έκανε λόγο για «αυθαίρετο προσδιορισμό» που της έχει προσάψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επίθεση που δέχτηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, εστιάζοντας στην ειρωνική δήλωσή του ότι γοητεύτηκε και ανέλαβε αμισθί προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα. Τον κάλεσε δε, ως νομικός να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στα λεγόμενά του. 

H διάταξη, που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για όσους έχουν διατελέσει έμμισθοι ή άμισθοι προϊστάμενοι σε πολιτικά γραφεία του πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης ή κυβερνητικών οργάνων, φωτογραφίζοντας την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναμένεται να προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, που ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Σημειώνεται, ότι στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το οποίο επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014, αναφέρεται «η υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι τη λήξη της και του μη πρόωρου τερματισμού της παρά μόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρμοστέας νομοθεσίας με εξαίρεση σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο».

Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται, ακόμη, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες «η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να προβλέπει ρητώς ότι κατά την εφαρμογή των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ, οι εθνικές διοικητικές αρχές ανταγωνισμού προστατεύονται έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων ή πολιτικών πιέσεων, δυναμένων να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους για τα θέματα των οποίων επιλαμβάνονται».

Το θέμα στην Επίτροπο Ανταγωνισμού 

Επείγουσα επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «με αφορμή την ψήφιση άρθρου από την ελληνική κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, που οδηγεί στην άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά από την κ. Βεστάγκερ «να εξετάσει άμεσα τη νομιμότητα αυτής της ρήτρας, η οποία φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα παρόντα μέλη της θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα