Πολιτική

Βενιζέλος εναντίον Φώφης και εσωτερικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ


Εσωτερικές τριβές προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης επί του οποίου εκδηλώνονται έντονες διαφωνίες μεταξύ ηγετικών στελεχών.

Απόψεις αντίθετες με αυτές της Φώφης Γεννηματά εκφράζει Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε ότι οι πρωτοβουλίες της προκαλούν σύγχυση στρατηγικής.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει "κομματική γραμμή" στο  θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και ότι θα εκφράσει τις απόψεις του χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Κλιμακώνοντας την κόντρα με την κ. Γεννηματά, της κατελόγισε ότι κινήθηκε αυτοβούλοως, χωρίς να συζητήσει το θέμα με  τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η διαφοροποίηση αποτελεί μέρους γενικότερων διαφωνιών του Ευ. Βενιζέλου ως προς τις επιλογές και την κατεύθυνση που χαράζει η νέα ηγεσία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του:

«Δεν είμαι στον δημόσιο βίο γενικότερα για να εκφράζω την άποψη ενός κόμματος σε θέματα όπως το Σύνταγμα, η εθνική στρατηγική, ή η εξωτερική πολιτική. Έχω υποχρέωση να μιλάω στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος, δεν με ενδιαφέρει καμία μικροκομματική σκοπιμότητα. Επιπλέον, κατά παράδοση, η οποία γίνεται απολύτως σεβαστή, η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι εκτός πάσης κομματικής πειθαρχίας. Αυτό έγινε σεβαστό από όλα τα κόμματα σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Και, εν πάση περιπτώσει, αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την κοινοβουλευτική ομάδα;» 

Από την άλλη πλευρά κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής» και οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν «αφού τέθηκαν υπ' όψιν των συνέδρων εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφασή του συνεδρίου»

Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής από την επιτροπή που συστάθηκε και οποιοσδήποτε μπορούσε εκεί να καταθέσει την άποψή του. Στην επιτροπή συμμετείχαν καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, έγκυροι νομικοί και τέως δικαστικοί καθώς και πολιτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της μίλησε για τη θέση και τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν και αφού τέθηκαν υπόψη των συνέδρων εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφασή του συνεδρίου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις