Πολιτική

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛ.ΛΥ η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας


Την Πέμπτη η κύρωση της από Ολομέλεια

Με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίσθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής, η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, η οποία θα έρθει προς κύρωση στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου.

Την Συμφωνία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Διαφωνία Κουμουτσάκου - Φίλη

«Ιστορικής και εξαιρετικής σημασίας» για τα συμφέροντα της χώρας, χαρακτήρισε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι «σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αυξάνεται η αποτρεπτική ισχύς της έναντι κάθε επιβουλής».

«Η συμφωνία καθιστά την Ελλάδα απαραίτητο συνομιλητή ειδικής γεωστρατηγικής βαρύτητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ισχυροποιεί την πολιτική διπλωματική θέση της μέσα στην ΕΕ και στην Ατλαντική Συμμαχία. Ενισχύει το κύρος και το γόητρό της έναντι των φίλων χωρών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αμηχανία, προβληματισμό και εμφανή νευρικότητα στην Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «ακατανόητα αρνητική στάση» ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό λάθος» την άρνησή της να την υπερψηφίσει και τόνισε ότι «είναι άσφαιρα τα νομικά και πολιτικά πυρά της, που επικεντρώνονται στο άρθρο 2 και την αμοιβαία συνδρομή».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

«H ισχυρή κοινωνία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ισχυρή η χώρα. Δέκα δισ. ευρώ είναι τα λύτρα εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ και δεύτερη στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες και από τους τελευταίους σε δαπάνες για υγεία και παιδεία», τόνισε ο κ. Φίλης. Παράλληλα υποστήριξε, ότι «το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, που το ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να στηρίζεται σε διαρκή διπλωματική πρωτοβουλία και αυτό σημαίνει διεθνές δίκαιο και προσφυγή στη Χάγη».

   «Η συμφωνία καθορίζεται από τον συσχετισμό δύναμης ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Η Γαλλία ανασυστήνεται στη βάση ενός αυτοκρατορικού δόγματος για τη Μεσόγειο. Mare nostrum είπε ο Μακρόν. Το αποδέχεται αυτό η κυβέρνηση;» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις