Καταιγίδα σαρώνει πάλι το χρηματιστήριο, βυθίζοντας στα Τάρταρα τις τραπεζικές μετοχές, που προσεγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών στην ιστορία τους. Ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί κατά 7,8%, Eurobank και Εθνική χάνουν περίπου 12%, προκαλώντας ντόμινο στην αγορά. Το κλίμα επιδεινώνεται και οι πιέσεις επεκτείνονται σε όλο το εύρος του ταμπλό.
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του οίκου Morgan Stanley CI να υποβαθμίσει τις μετοχές Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς λόγω χαμηλής κεφαλαιοποίησης – επειδή η χρηματιστηριακή αξία των τριών τραπεζών είχε ήδη συρρικνωθεί δραματικά με τη μεγάλη πτώση του τελευταίου τριμήνου. Οι τρεις μετοχές διαγράφονται από τον βασικό δείκτη MSCI Standard Greece και μεταφέρονται/-υποβιβάζονται στον μικρότερης σημασίας MSCI Small Cap. .
Η υποβάθμιση της Πειραιώς αναμενόταν και είχε προεξοφληθεί από την αγορά – γι αυτό η μετοχή της υποχωρεί λιγότερο σήμερα. Εκπληξη αποτελεί η διαγραφή της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες τώρα «πληρώνουν μια κι έξω» τις συνέπειες.
Εκροές κεφαλαίων
Η απόφαση του αμερικανικού οίκου θα προκαλέσει εκροές κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων στο ΧΑ, καθώς πολλά διεθνή funds που επενδύουν στην ελληνική αγορά, χρησιμοποιούν ως οδηγό τους δείκτες MSCI, ενώ υπάρχουν και πολλά index funds που τους ακολουθούν κατά γράμμα.
Διεθνείς οίκοι και αναλυτές εκτιμούν ότι από τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα φύγουν περί τα 105 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά κεφάλαια θα μετακινηθούν με αλλαγές θέσεων στο ΧΑ.
Ο μεγάλος φόβος είναι ότι με την υποβάθμιση αυτή, οι μετοχές των ελληνικών αγορών – και εν μέρει η ελληνική αγορά – θα βγουν από τα «ραντάρ» πολλών διεθνών επενδυτικών οίκων, καθώς παρουσιάζει πλέον μικρότερο ενδιαφέρον.
Οι πρώτες επιπτώσεις φαίνονται σήμερα στο ταμπλό. Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις βυθίζουν τη μετοχή της Eurobank στο -13,5%, την Εθνική στο -11,5%, ενώ η Πειραιώς χάνει 4,6%. Η Alpha «διασώζεται» με -3,1%. Ο τραπεζικός δείκτης στα χαμηλά ημέρα με -7,8%
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,75%% στις 632,6 μονάδες. Περίπου 2% χάνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips οι απώλειες είναι περιορισμένες, αλλά μόνο τρεις μετοχές (Τιτάν, Aegean, Jumbo) κινούνται με θετικό πρόσημο, κερδίζοντας λιγότερο από 0,5%. Στον αντίποδα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ χάνουν 1,7%, ΔΕΗ -1,4%, ενώ Φουρλής, Σαράντης, Coca-Cola και Grivalia υποχωρούν κατά 1% περίπου.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι απώλειες μπορεί να περιοριστούν στη συνέχεια.