Αγορές

Βουτιά στις αγορές από την αρχή του χρόνου


"Αίμα" έρρευσε στις αγορές μετοχών, ομολόγων και κρυπτονομισμάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ εκτινάχθηκαν οι αγορές των εμπορευμάτων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την "τέλεια καταιγίδα" καθώς η "φωτιά" του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν το δράμα στις αγορές.

Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει πιεσμένη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην δείχνει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης και τις πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν, υποχρεώνοντας τις κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους, τροφοδοτώντας έτσι τις ανησυχίες για σοβαρή επιβράδυνση ή και ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Περί τα 13 τρισ. δολάρια εξανεμίσθηκαν στις αγορές μετοχών, με τον δείκτη - βαρόμετρο S&P -500 να βιώνει το χειρότερο εξάμηνο από το 1970, την εποχή του στασιμοπληθωρισμού.

Ισχυρό το sell off και στις αγορές ομολόγων με το 10ετές του αμερικανικού Δημοσίου να καταγράφει τους χειρότερους πρώτους 6 μήνες έτους από το 1788.

Η εικόνα των αγορών στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συνοπτικά έχει ως εξής:

-Δείκτες Wall Street: Ο S&P υποχώρησε 20,58% από τις αρχές του έτους, στο χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1970. Παράλληλα, σε τριμηνιαία βάση, οι Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν την χειρότερη επίδοση από το 2020, όταν και ξεκίνησε η πανδημία. Αντίστοιχα, ο Nasdaq κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο από το 2008, με «βουτιά» πάνω από 20%. Στο α΄6μηνο ο Dow Jones υποχώρησε κατά 15,31% και ο Nasdaq κατά 29,51% .

- Ευρωαγορές: Στο -9% για το τρίμηνο έκλεισε ο Stoxx 600, στη χειρότερη επίδοση από τις αρχές του 2020, ενώ από τις αρχές του 2022 έχει απωλέσει 16,6%.

Ο δείκτης DAX-30 υποχώρησε στο α΄6μηνο 2022 κατά 19,52%, ο δείκτης CAC-40 κατά 17,20%, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσίασε ο δείκτης FTSE-100, υποχωρώντας 2,95%.

-Ομόλογα: Οι απώλειες των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ανήλθαν σε 13%, η χειρότερη επίδοση για πρώτο εξάμηνο, από το 1788(!), καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και οι επιτοκιακές αυξήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Απώλειες 22% σημείωσαν για τα γερμανικά ομόλογα και 25% για τα ιταλικά ομόλογα.

-Εμπορεύματα: Και ενώ οι υπόλοιπες αγορές βίωναν έναν κατήφορο χωρίς τέλος, εκείνη των εμπορευμάτων κάλπαζε με «οδηγό» την ενέργεια. Ήταν το πιο δυναμικό ράλι για τα εμπορεύματα από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο δείκτης CRB Commodities έχει ενισχυθεί 30% από τις αρχές του έτους.

- Πετρέλαιο - Φυσικό αέριο: Το brend το α' εξάμηνο του έτους ενισχύθηκε κατά 40,42%, το β' τρίμηνο κατά 6%, ωστόσο κατέγραψε απώλειες 6,5% για τον Ιούνιο. Το αμερικανικό αργό έκλεισε το α' εξάμηνο του έτους με αύξηση της τιμής του κατά 40,86%, ενώ κέρδισε 5,5% στο β' τρίμηνο, ενώ έχασε 7,8% τον Ιούνιο. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 48,45% από τις αρχές του έτους.

-Χρυσός: Υποχώρησε κατά 1,51% στο πρώτο εξάμηνο. Το ισχυρό δολάριο και οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν το πολύτιμο μέταλλο, με τον χρυσό να μην μπορεί να επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη αποστροφή των επενδυτών για τοποθετήσεις που ενέχουν ρίσκο.

- Κρυπτονομίσματα: Το Bitcoin το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου καταγράφει πτώση 58% - τη μεγαλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 2011.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα