Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ (ΘΕΑ) συν διοργάνωσαν τα Βραβεία Αριστείας στην Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα 2016 με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Στόχος των Βραβείων είναι να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν πρωτότυπες προτάσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αλλά και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε παραδοσιακούς τομείς ανάπτυξης με χρήση πρωτοποριακών συστημάτων ή με παροχή επιπλέον σύγχρονων υπηρεσιών.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κ.κ. Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΙΕ, η Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου, Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος καθώς και μέλος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, τόνισε ότι πρόκειται για μια διοργάνωση Αριστείας στην Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Όπως είπε, στόχος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών είναι μέσα από τέτοιου είδους δράσεις να προωθήσει την επιχειρηματικότητα που θα βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία και να δώσει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που τολμούν να κάνουν πράξη τις ιδέες τους. Η Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου αναφέρθηκε στην επιδίωξη του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας που όπως είπε, είναι η καινοτομία που προκύπτει από την ερευνητική δραστηριότητα να ενθαρρυνθεί και να χρηματοδοτηθεί. Ενώ, σημείωσε ότι σχεδιάζονται και υλοποιούνται για τον σκοπό αυτό συγκεκριμένες δράσεις: για την υποστήριξη του επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού της χώρας, ειδικά των νέων, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μονοσήμαντης φυγής στο εξωτερικό, την ανάπτυξη της καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως είναι η ίδρυση του Ταμείου Συνεπενδύσεων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).
Ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφει η ΤτΕ η Ελλάδα αυτή την στιγμή βιώνει το 3ο μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης. Ο αριθμός των μονίμως εξερχόμενων Ελλήνων (ηλικίας 15-64) ξεπερνά τις 427.000 που συνεπάγεται με άμεσο ετήσιο κόστος μόνο του brain drain πάνω από 7 δις Ευρώ. Το ΕΒΕΑ, όπως είπε, είναι το μεγαλύτερο επιμελητήριο στην Ελλάδα εκπροσωπώντας πάνω από 100.000 επιχειρήσεις. Με δράσεις του υποστηρίζει τη λειτουργία της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας και είναι το πρώτο τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία. «Το πιο σημαντικό στοίχημα είναι να στραφούμε στην νέα γενιά προτείνοντας την επιχειρηματικότητα ως θετική επιλογή, την αριστεία ως φιλοδοξία ζωής και την καινοτομία ως καταλύτη δημιουργικότητας» τόνισε ο κ.Λαμπρόπουλος.
Τέλος, ο κ. Αργύρης Περουλάκης είπε ότι η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία είναι κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού αποτελούν τις ναυαρχίδες της ανάκαμψης και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των Κρατών Μελών της. Ενώ, όπως συμπλήρωσε, αποτελούν, επίσης, για την Ελλάδα την ελπίδα για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στους νέους επιστήμονες.
Mετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιλογής των επικρατέστερων προτάσεων ανάμεσα από μια πλειάδα αξιόλογων ιδεών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. ανακοίνωσε τις προτάσεις των ομάδων και τα ονόματα των μελών με σειρά διάκρισης.
Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στην επιχειρηματική πρόταση με τίτλο «Mobile diagnostics: ένα φορητό εργαστήριο διαγνωστικών αναλύσεων συνδεδεμένο με το κινητό σου», με εμπνευστές τους Γκιζελή Ηλέκτρα (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης) & Παπαδάκη Γιώργο, ερευνητές στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η παραπάνω πρόταση κατατέθηκε στον τομέα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας».
Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε στην επιχειρηματική πρόταση με τίτλο «Διάφανο φωτοβολταϊκό πάνελ παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τοποθετημένο πάνω σε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα παραγωγής ζεστού νερού» της Μίνου Γαρυφαλιάς, Ηλεκτρονικός Μηχανικός -Υποψήφια Διδάκτωρ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, MBA International AUEB. Η παραπάνω πρόταση κατατέθηκε στον τομέα «Περιβάλλον και Νέες Μορφές Ενέργειας».
Ακολούθως, στον ίδιο τομέα, απονεμήθηκε το 3ο Βραβείο για την πρόταση με τίτλο «Υπεράκτιο υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ενέργειας από αιολική και κυματική ενέργεια» εμπνευστής της οποίας είναι ο Καπνόπουλος Σωτήριος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.