Επιχειρήσεις

WEF 2017: Ανισότητες, τεχνολογία και περιβάλλον συνθέτουν το τοπίο των κινδύνων


Αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων και κοινωνική πόλωση άλλαξαν το πολιτικό σκηνικότο 2016 με την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ

Το νέο κοκτέϊλ επικαλυπτόμενων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και τεχνολογικών κινδύνων έρχεται να αναμορφώσει το τοπίο των κινδύνων στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με την μελέτη του Global Risk Report 2017 του World Economic Forum (WEF) σε συνεργασία με την Zurich Insurance και τη Marsh & McLennan η οποία δημοσιεύτηκε πέντε σχεδόν ημέρες πριν την έναρξη του World Economic Forum 17 -20 Ιανουαρίου 2017 στο Νταβός της Ελβετίας.

της Ελενας Ερμείδου

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή κυριάρχησαν στην λίστα κινδύνων του WEF. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες θεωρήθηκαν ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος από άποψη πιθανοτήτων και δεύτερος σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο. Οι φυσικές καταστροφές, η αποτυχία αναγκαίων κλιματικών προσαρμογών και μια πιθανή κρίση των υδάτων κατατάσσονται στους πρώτους πέντε κινδύνους από άποψη σοβαρότητας αντίκτυπου και στους πρώτους δέκα από άποψη πιθανοτήτων. 

Οι περιβαλλοντικοί και κλιματικοί κίνδυνοι είναι, ωστόσο ένα μέρος της μεγάλης εικόνας την οποία εικόνα συνθέτουν οι αναδυόμενοι σοβαροί κίνδυνοι της διασυνδεσιμότητας στο διαδίκτυο

Μεταξύ των μεγάλων αυτών κινδύνων προστίθεται και ο κίνδυνος της αύξησης των εισοδηματικών  ανισοτήτων η πόλωση στην κοινωνία. Τα δύο αυτά προβλήματα απαιτούν νέες προσεγγίσεις, βαθύτερες μεταρρυθμίσεις και σοβαρές προσπάθειες ενίσχυση της συνοχής της κοινωνίας  ώστε να ενεργοποιηθεί η ανάπτυξη

Η αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων / ο πλούτος και η αύξηση της πόλωσης στην κοινωνία κατέλαβαν την πρώτη θέση στην διαβάθμιση και την τρίτη θέση μεταξύ των αναδυόμενων κινδύνων οι οποίοι τείνουν να αναμορφώσουν το τοπίο της κοινωνίας.  Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής κατέλαβε την δεύτερη θέση ενώ, οι cyber κίνδυνοι την τέταρτη θέση, και ακολουθεί στην πέμπτη θέση η γήρανση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το WEF οι κίνδυνοι που εντοπίστηκαν στο  risks Global Risk τα τελευταία δέκα χρόνια όπως οι ανισότητες των εισοδημάτων, ο αντίκτυπος της τεχνολογίας, η κλιματική αλλαγή, ρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται και να εξαπλώνονται στην πολιτική.

Για παράδειγμα, η αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων και η κοινωνική πόλωση οδήγησαν σε πολιτικές αλλαγές το 2016, κυρίως με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και την εκλογή τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Οι κίνδυνοι της τεχνολογίας έχουν μικρότερη έκταση, βρίσκονται στην λίστα των πρώτων 10 κινδύνων, ωστόσο είναι σοβαροί και αυξανόμενοι.

Το WEF συμπεραίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και  η ρομποτική υπόσχονται τα μέγιστα αλλά ενέχουν και σοβαροί κίνδυνοι από την υιοθέτηση αυτών των μορφών τεχνολογίας. Βάσει αυτών είναι απαραίτητη η εφαρμογή σωστών στρατηγικών εταιρικής διακυβέρνησης.

Πολλοί από τους κινδύνους που εντοπίστηκαν καταλήγει WEF απαιτούν περισσότερη συνεργασία μεταξύ κρατών για να αντιμετωπιστούν.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις