Η Χαμάς εξέφρασε αισιοδοξία για τη συνέχιση της εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας «θετικά σημάδια» μετά από συνομιλίες με μεσολαβητές στο Κάιρο. Οι συζητήσεις αφορούσαν τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου και της οποίας η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, Αμπντέλ Λατίφ Αλ-Κάνουα, οι προσπάθειες των Αιγυπτίων και Καταριανών μεσολαβητών συνεχίζονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας. Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Χαμάς είχε σήμερα συνάντηση με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές, συζητώντας τρόπους για τη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας.
Ο Αλ-Κάνουα υπογράμμισε τη σημασία της πίεσης προς το Ισραήλ για να τηρήσει τη συμφωνία, ενώ διαβεβαίωσε πως η Χαμάς είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Ωστόσο, η εκεχειρία παραμένει ασταθής λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το Ισραήλ επιδιώκει παράταση της πρώτης φάσης της κατάπαυσης του πυρός έως τα μέσα Απριλίου και ζητά την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, την αποχώρηση της Χαμάς και την επιστροφή των τελευταίων ομήρων. Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς απαιτεί την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, τον τερματισμό του αποκλεισμού και την ανοικοδόμηση της περιοχής, βασισμένη σε οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε σε πρόσφατη αραβική σύνοδο κορυφής.