Σύννεφα συσσωρεύονται στον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας, η επαπειλούμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ επιτείνει την αβεβαιότητα, τα ομόλογα βρίσκονται "στην πρέσα" και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν, οι επόμενες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να καθυστερήσουν.
Μέσα σ'αυτή την αρνητική συγκυρία το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς, και τα "απόνερα" φτάνουν στο ΧΑ. Μετά τη μεγάλη πτώση στη Wall Street την Παρασκευή (Dow Jones -1,63%), οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν πάρει σήμερα την κατηφόρα - και το ΧΑ ακολουθεί. Κατά 0,90% υποχωρούν αυτή την ώρα ο DAX και ο γαλλικός CAC-40, στο -0,40% ο FT-100 του Λονδίνου.
Η ελληνική αγορά ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ευρωπαϊκές, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1% στις 1.488,2 μονάδες και βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας. Περίπου 1,60% χάνει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,15% στις 3.620 μονάδες. Στο -0,90% ο δείκτης των mid caps. Περίπου 8 στις 10 μετοχές βρίσκονται στο κόκκινο.
Αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με μεγάλο όγκο συναλλαγών και υψηλό τζίρο (33 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες).
Στο κόκκινο όλες οι τραπεζικές μετοχές. Attica Bank -2,9%, Πειραιώς -1,9%, Alpha -1,5%, Εθνική και Eurobank -1,3%, Optima -1%, Κύπρου και Τρ. Ελλάδος -0,6%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον δύο μετοχές καταγράφουν κέρδη: Ελλάκτωρ +2%, ΟΠΑΠ +0,6%.
Στον αντίποδα ΕλβάλΧαλκόρ -2,8%, Βιοχάλκο -2,4%, Σαράντης -2,2% ΔΕΗ -1,8%, Coca-Cola, ΔΑΑ (Αεροδρόμιο) και Cenergy -1,6%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η μετοχή του ΟΛΘ πραγματοποιεί νέο άλμα +13%, φθάνοντας στα 27 ευρώ που είναι η προσφερόμενη τιμή από την Ντρέιφους για εξαγορά του free float της εταιρείας.