Επιχειρήσεις

Χρ. Μεγάλου / Τρ. Πειραιώς: Στόχος χρηματοδοτήσεις €5 δισ. ετησίως


Οι στόχοι και οι στρατηγικές προτεραιότητες του σχεδίου Agenda 2020

Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι νέες χρηματοδοτήσεις το 2020 να τρέχουν με πέντε δισ. ευρώ το 2020 σε ετήσια βάση επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2020 του ομίλου.

Ο στόχος είναι εφικτός, καθώς υπάρχουν αισιόδοξες εκτιμήσεις και προοπτικές ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η άνοδος του τουρισμού αναθεωρούν προς τα πάνω τους αναπτυξιακούς ρυθμούς του ΑΕΠ, με βάση τους οποίους η Τράπεζα Πειραιώς είχε καθορίσει τους στόχους της Agenda 2020, είπε ο κ. Μεγάλου.

Ειδικότερα η εκτίμηση για ανάπτυξη 0,7% του ΑΕΠ που είχε η Τράπεζα Πειραιώς είναι συντηρητικός και μπορεί να φθάσει και σε 1,5% περίπου, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς -που όπως είπε ο κ. Μεγάλου είναι συντηρητικές και είναι αισιόδοξος ότι θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα- ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει σε 2,3% το 2020 ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει σε 16,3%. Εκτιμά επίσης ότι θα υπάρξει επιστροφή καταθέσεων περίπου 35 δισ. ευρώ κατά την περίοδο έως το 2020. Τα δάνεια στην ελληνική αγορά αναμένεται να επηρεαστούν από διαγραφές και πωλήσεις 25 δισ. ευρώ έως το 2020.

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να μηδενιστεί η εξάρτηση από το ELA μέχρι το 2020 από 11 δισ. ευρώ το 2016.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δραστηριοποιούνται στην χώρα μας επτά περίπου εταιρίες διαχείρισης δανείων, περισσότερες από ότι οι πέντε βασικές τράπεζες, γεγονός θετικό για την γενικότερη προσπάθεια επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ότι θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω από 5% των συνολικών.

Ερωτηθείς σχετικά με τους πλειστηριασμούς επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά η προσοχή να επικεντρωθεί κυρίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκτιμούνται στο 25% όσων δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Agenda 2020

Η «Agenda 2020» θέτει μεσοπρόθεσμα διακριτές στρατηγικές προτεραιότητες, οι οποίες θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ταυτόχρονα θα υπερκαλύψουν τους μέχρι σήμερα στόχους της. Έτσι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση της ουσιαστικής υποστήριξης για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι κύριοι στόχοι της «Agenda 2020» είναι οι ακόλουθοι:

- μείωση των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα,

- δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, με ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα,

- διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης,

- αποκατάσταση της αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές.

Η «Agenda 2020» εμπεριέχει έξι συγκεκριμένες προτεραιότητες:

1) Mείωση των κινδύνων ισολογισμού, η οποία θα επιτευχθεί με το διαχωρισμό του Ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία της κύριας τραπεζικής δραστηριότητάς του, ενώ το χαρτοφυλάκιο των μη κύριων δραστηριοτήτων να εστιάσει στη δημιουργία αξίας. Με αυτό τον διαχωρισμό, η Τράπεζα Πειραιώς σκοπεύει να εξορθολογίσει τη λειτουργία της και να ενισχύσει την οργανική της κερδοφορία. Στο εξής, η ενημέρωση της τράπεζας προς την επενδυτική κοινότητα θα παρουσιάζεται με τη νέα αυτή μορφή.

Αναλυτικότερα, οι δύο λειτουργικοί πυλώνες είναι:

-Τράπεζα Πειραιώς: Θα επικεντρωθεί στο να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της βασικής δραστηριότητας της τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία έχει αυτή τη στιγμή σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό ύψους 28,4 δισ. ευρώ. Θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση φερέγγυων πιστούχων, ενώ θα στοχεύει στη διατήρηση της ηγετικής θέσης της στις πελατειακές καταθέσεις. «Η Τράπεζα Πειραιώς θα παραμείνει η κύρια τράπεζα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, παράλληλα με την αυξημένη παραγωγή προϊόντων ιδιωτών, υπό το πρίσμα της προσεκτικής αξιολόγησης του αναλαμβανόμενων κινδύνων», επισημαίνει.

-Piraeus Legacy Unit (PLU): Αποτελείται από μη κύριες εργασίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και ελκυστικές εδραιωμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες με ισχυρή παρουσία στην αγορά, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στο προσδοκώμενο προφίλ απόδοσης του Ομίλου. Εξειδικευμένη διοικητική ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο να μεγιστοποιήσει την αξία αυτών των τοποθετήσεων, αξιοποιώντας αποεπενδύσεις που θα προσθέσουν αξία ή όποιες άλλες ευκαιρίες παρουσιαστούν. Αρχικά, αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία θα περιλαμβάνουν: το δανειακό χαρτοφυλάκιο του τομέα Recovery Banking Unit, συμμετοχές σε μη κύριες εγχώριες δραστηριότητες, ακίνητα από ανακτήσεις (REO) και διεθνείς δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Το συνολικό σταθμισμένο έναντι κινδύνου ενεργητικό του PLU ανέρχεται σε 24,7 δισ. ευρώ.

Έως τα τέλη του 2020, το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου αναμένεται να έχει μειωθεί σε 70 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τις βασικές δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς σε ποσοστό άνω του 80%, έναντι ποσοστού περίπου 65% σήμερα. Τα δάνεια που θα διαχειρίζεται το PLU αναμένεται να μειωθούν από 37 δισ. ευρώ σήμερα σε κάτω από 20 δισ. ευρώ, με το σταθμισμένο ενεργητικό του PLU να μειώνεται σε ποσοστό περίπου 50% από 25 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα του Ομίλου εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε επίπεδο περί το 45%, ενώ η απόδοση ενεργητικού (RoA) θα αυξηθεί πάνω από το 1%.

2) Επανεστίαση - επαναπροσδιορισμός δραστηριοτήτων, με σκοπό να μεγιστοποιηθούν οι πόροι στους τομείς στους οποίους η Τράπεζα Πειραιώς έχει ιστορικά δεσπόζουσα θέση. Αυτό θα περιλαμβάνει απλοποίηση της δομής του ομίλου και αποτελεσματικά μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών, περαιτέρω βελτιστοποίηση του δικτύου καταστημάτων και στοχευμένες επενδύσεις στην ψηφιοποίηση.

3) Εφαρμογή ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, με την περαιτέρω αξιοποίηση υφιστάμενων πελατειακών σχέσεων υψηλής αξίας, καθώς και της επικέντρωσης σε ευκαιρίες σταυροειδών πωλήσεων και δραστηριοτήτων που αποφέρουν έσοδα προμηθειών. Η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει να αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα, προωθώντας τα μέσω μιας στρατηγικής πολυκαναλικής διανομής. Ταυτόχρονα, θα εφαρμόσει μία στοχευμένη πολιτική χορηγήσεων, εφαρμόζοντας προηγμένου επιπέδου μεθόδους τιμολόγησης με βάση τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο, ώστε να εξασφαλισθούν ελκυστικές αποδόσεις για τις δραστηριότητές της.

4) Βελτιστοποίηση κατανομής κεφαλαίων μέσω της εφαρμογής πλαισίου ανάληψης κινδύνου που περιλαμβάνει κατανομή κεφαλαίων στη βάση της αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων. H Τράπεζα Πειραιώς σκοπεύει να διατηρήσει έναν ισχυρό κεφαλαιακά ισολογισμό, ικανό να αντέχει απροσδόκητα εξωτερικά γεγονότα, αλλά παρ' όλα αυτά να εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις στους μετόχους της.

5) Ενίσχυση παρακολούθησης κινδύνων και ελέγχων: Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση κινδύνων, προσβλέποντας στη διατήρηση της σταθερότητας και της συνέχειας στις δραστηριότητές της. Η Τράπεζα θα ενισχύσει περαιτέρω τις υποστηρικτικές και ελεγκτικές της λειτουργίες (ελέγχου, κανονιστικής συμμόρφωσης, διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, οικονομικής διαχείρισης, νομικών υπηρεσιών, διαχείρισης λειτουργικού κινδύνου), σύμφωνα με την αρχή των τριών επιπέδων άμυνας.

6) Υιοθέτηση υψηλών προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης: H Τράπεζα Πειραιώς ήδη εφαρμόζει συγκεκριμένες προδιαγραφές σύμφωνα με τον νόμο περί ΤΧΣ και έχει αναθεωρήσει το πλαίσιο της εταιρικής της διακυβέρνησης σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Πλαισίου Συνεργασίας (RFA) και του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, προσαρμόζοντάς το στις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές. Έχει επίσης ολοκληρώσει την ανασύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη λειτουργία του Συμβουλίου και των Επιτροπών του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις