Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει στο χρηματιστήριο και μετά από την ανάπαυλα της Πέμπτης η καταιγίδα συνεχίζεται, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. Η σεναριολογία σχετικά με την θωράκιση των τραπεζών και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων επηρεάζει πλέον και την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου εκδηλώθηκαν σήμερα νέες πιέσεις και η απόδοση του 10ετούς υπερέβη το 4,50%.
Η κατάσταση στο χρηματιστήριο, η πορεία των τραπεζικών μετοχών και οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων καθίστανται πλέον ζήτημα μείζονος κυβερνητικού ενδιαφέροντος, καθώς συναρτώνται άμεσα με τη διαμόρφωση οικονομικού κλίματος και αποτελούν σημαντική παράμετρο για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.
Οι τραπεζικές μετοχές αντιμετωπίζονται πλέον με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα, που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Τα funds που πρωταγωνίστησαν στην πτώση έκαναν πάλι σήμερα αισθητή την παρουσία τους προς το τέλος της συνεδρίασης.
Ανεξάρτητα πάντως από την προσφορά, το βασικό πρόβλημα είναι ότι απουσιάζει το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς κυριαρχεί η εντύπωση ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο στο ΧΑ είναι πλέον πολύ υψηλό.
Ερωτηματικό αποτελεί η στάση ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις ή ανοίγουν θέσεις short στα Παράγωγα, ποντάροντας σε περαιτέρω πτώση. «Γρίφος» και οι μετακινήσεις μεγάλων πακέτων μετοχών που γίνονται στις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων διόμισυ ετών, προκαλώντας ποικίλες εικασίες ως προς τις σκοπιμότητες που υποκρύπτουν.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο στους δείκτες και μικρά κέρδη στις τραπεζικές μετοχές. Γρήγορα όμως τα κέρδη εξανεμίσθηκαν και οι δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 658,97 μονάδες με απώλειες 0,2,57%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,74%, κλείνοντας στις 1.730,48 μονάδες.
Ο τραπεζικός άντεξε περισσότερο χάρις στην άνοδο της Eurobank (+2,2%), που του έδωσε πολλούς πόντους. Εκλεισε -1,78%, ενώ αρχικά πήγε +2,29%.
Στις τράπεζες τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Attica (-11,5%). Πειραιώς -3,5%, Alpha -3,2% Εθνική -2,6%.
Όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τερμάτισαν στο κόκκινο. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Τιτάν, Jumbo και Lamda -4,7%, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Grivalia -3,7%
Στη μικρή κεφαλαιοποίηση πρωταγωνίστησε η μετοχή του Κέκροπα (+5,3% με μεγάλο όγκο συναλλαγών), λόγω της έκδοσης ΠΔ που αποχαρακτηρίζει οικόπεδο της εταιρείας στο Ψυχικό και της επιτρέπει να το αξιοποιήσει προς ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών.