Σειρά από εγκρίσεις εκτέλεσης σημαντικών έργων Διαχείρισης Υδάτων, για νησιωτικούς δήμους της χώρας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Δράσης για την λειψυδρία, που εφαρμόζει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει και να μειωθούν οι συνέπειες από την λειψυδρία στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Πιο συγκεκριμένα, η δέσμη των συγκεκριμένων αποφάσεων αφορούν 33 παρεμβάσεις σε 21 νησιωτικές περιφερειακές ενότητες, ενώ παράλληλα προχωρά η εξειδίκευση πρόσθετων έργων σε νησιά με διαπιστωμένες και καταγεγραμμένες ανάγκες και συγκεκριμένα στα νησιά: Γαύδος, Κρήτη, Οινούσσες, Πάτμος, Ίος, Ψαρά, Κέρκυρα, Διαπόντια Νησιά, Λέρος, Αμοργός, Ανάφη, Νίσυρος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κύθνος, Αστυπάλαια, Νάξος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Λειψοί και Τήνος.
Οι παραπάνω χρηματοδοτήσεις έρχονται σε συνέχεια στοχευμένων παρεμβάσεων που εκδόθηκαν εντός του 2024 και αφορούν επιπλέον 13 νησιά, με αντίστοιχα ζητήματα λειψυδρίας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε στενή συνεργασία και συμπληρωματικά με την γενική γραμματεία Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρά μεθοδικά ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ικανοποιώντας τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυξάνει τα διαθέσιμα κονδύλια και δίνει λύσεις στα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού, καθώς η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της είναι υπαρκτές και πλέον μόνιμες.