Διεθνή

Υπέρ των σκληρών κατασταλτικών μέτρων για τους τζιχαντιστές οι Γάλλοι


 Οι περισσότεροι Γάλλοι επιθυμούν οι μουσουλμάνοι που θεωρούνται ύποπτοι για εξτρεμιστικές απόψεις να φυλακίζονται αν περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης των υπηρεσιών Πληροφοριών και θα υποστήριζαν μία απαγόρευση του υπερ-συντηρητικού σαλαφιστικού ισλάμ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την τελευταία φονική επίθεση στη Γαλλία.

Δεξιοί αντίπαλοι του Εμανουέλ Μακρόν έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο να είναι σκληρός σε θέματα ασφαλείας και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρχει ευρεία υποστήριξη της κοινής γνώμης αν ληφθούν μέτρα κατά των τεμενών και των ιμάμηδων που κηρύττουν το μίσος, καθώς και των αλλοδαπών που οι αρχές εκτιμούν ότι αποτελούν απειλή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το 87% των Γάλλων επιθυμούν όσοι θεωρούνται ύποπτοι για θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση να φυλακίζονται, και το 88% τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του σαλαφιστικού ισλάμ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe, το 80% υποστηρίζει την απέλαση των ριζοσπαστικοποιημένων αλλοδαπών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως ο Μακρόν δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος θέλει να αποκαταστήσει τη σχέση ανάμεσα στους μουσουλμάνους της Γαλλία και το κοσμικό γαλλικό κράτος∙ δεν είναι ο πρώτος.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να εκθρέψουν ένα φιλελεύθερο «ισλάμ της Γαλλίας» το οποίο θα βοηθούσε να ενσωματωθεί η [θρησκευτική] πίστη σε μια κυρίως κοσμική κοινωνία.

Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων από τις επιθέσεις ενός μαροκινής καταγωγής Γάλλου στη νοτιοδυτική Γαλλία στις 23 Μαρτίου, ο οποίος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Περίπου 240 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στη Γαλλία από τις αρχές του 2015 από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ή από άλλους που εμπνεύστηκαν από τη σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση.

Το σαλαφιστικό ισλάμ, η πουριτανική εκδοχή της ερμηνείας κατά γράμμα της πίστης που είναι η βάση της βίαιης ιδεολογίας του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει πως οι μουσουλμάνοι πρέπει να επιστρέψουν στις πρακτικές του πρώιμου ισλάμ στον έβδομο αιώνα και πως πρέπει να απαγορευθούν πολλές πτυχές της σύγχρονης δυτικής ζωής.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων του κεντροδεξιού ηγέτη Λοράν Βοκιέ και της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ζητούν την απέλαση όλων των αλλοδαπών που περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν περίπου 20.000 ανθρώπους από τους οποίους περίπου 10.000 παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει καλέσει την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκλεισμού σε περίπτωση όπου υφίσταται πραγματική απειλή μαχητικής δράσης.

Ο Βαλς έχει ασκήσει επίσης πιέσεις για απαγόρευση του σαλαφισμού, ένα μέτρο το οποίο απορρίπτει ο νυν πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«Δεν μπορείς να απαγορεύσεις μια ιδέα, αλλά μπορείς να τιμωρήσεις τις συνέπειές της αν υπονομεύουν τα δημόσια τάξη, τους νόμους της δημοκρατίας ή τους βασικούς κανόνες της κοινωνίας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Φιλίπ σε βουλευτές.

Η Γαλλία, ένα παραδοσιακά καθολικό έθνος, προχώρησε επίσημα στον χωρισμό εκκλησίας και κράτους πριν από εκατό χρόνια και η αυστηρή κοσμικότητα είναι ο επίσημος κανόνας. Η χώρα διαθέτει την μεγαλύτερη εβραϊκή και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη. Η τελευταία εκτιμάται πως αριθμεί πάνω από πέντε εκατομμύρια μέλη.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις