Επιχειρήσεις

Intracom- Ιντρακάτ: "Παροδικές" ζημίες, ανεκτέλεστες συμβάσεις 1,8 δισ.


Διευρυμένες ζημίες εμφανίζει στο πρώτο φετινό εξάμηνο ο όμιλος Intracom, αλλά η διοίκηση του τονίζει ότι πρόκειται για παροδική επιδείνωση αποτελεσμάτων, που δεν αντανακλά επ' ουδενί  δυναμική και τις προοπτικές των εταιρειών του ομίλου.

Οπως επισημαίνεται, ο όμιλος έχει ανεκτέλεστες υπογεγραμμένες συμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ, εντός του τρέχοντος έτους υπέγραψε νέες συμβάσεις 490 εκατ. ευρώ και απομένουν προς υπογραφή συμβάσεις για έργα 355 εκατ. ευρώ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου επηρεάστηκαν κυρίως από την κατασκευαστική δραστηριότητα (ζημίες του ομίλου Ιντρακάτ). Βελτιωμένες επιδόσεις επιτεύχθηκαν στος τομείς πληροφορικής (Intrasoft) και ψηφιακής τεχνολογίας αμυντικών συστημάτων (Intracom Defense).

Tα βασικά σημεία  οικονομικών αποτελεσμάτων του  Α’ εξαμήνου 2021, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, έχουν ως εξής:

  • Πωλήσεις: € 220 εκατ.
  • Λειτουργική κερδοφορία EBITDA : €2,2 εκατ.
  • Αποτέλεσμα πρό φόρων ΕΒΤ: -€14,0 εκατ.
  • Ζημίες 16,1 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, έναντι ζημιών 3,5 εκατ. ευρώ στο α' περυσινό εξάμηνο
  • Νέες υπογραφείσες συμβάσεις € 490 εκατ.
  • Ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων 1,8 δισ. ευρώ στις την 30/6/2021

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Δημήτρης Κλώνης ανέφερε:

« Τα οικονομικά μεγέθη του εξαμήνου σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τη δυναμική των εταιριών του Ομίλου INTRACOM. Εργαζόμαστε συστηματικά διαμορφώνοντας τις συνθήκες που θα εντάξουν τον Όμιλο INTRACOM ανάμεσα στους δυναμικότερους της επόμενης ημέρας. Αν κάτι έχουμε αποδείξει στην μακρόχρονη πορεία μας, είναι η ανθεκτικότητα στις αντιξοότητες και η προσαρμοστικότητα στα πιο σύγχρονα επιχειρηματικά δεδομένα.»

Οι θυγατρικές

Ο Όμιλος INTRASOFT INTERNATIONAL συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και λειτουργικής κερδοφορίας. Κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 8,4% (στα 101,1 εκατ. ευρώ) και αύξηση των EBITDA σε € 9,9 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €3 εκατ. έναντι € 3,3 εκατ. πέρυσι

Στο α' εξάμηνο υπεγράφησαν νέες συμβάσεις 297 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που προσεγγίζει τα € 900 εκατ.

Η Intracom Defense (IDE) πραγματοποίησε πωλήσεις € 30,3 εκατ. στο εξάμηνο και είχε  λειτουργικό αποτέλεσμα € 0,8 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώνονται σε € 0,1 εκατ. έναντι €1,5 εκατ. το Η1 2020. Η πίεση στα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρίας οφείλεται στη σύνθεση των πωληθέντων της. Το Η2 αναμένεται να είναι βελτιωμένο. Η εταιρία την 30/6/2021 έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων € 95 εκατ

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου INTRAKAT παρέμειναν στα περυσινά επίπεδα, στα € 87 εκατ. Το λειτουργικό αποτέλεσμα EBITDA διαμορφώθηκε σε ζημία 5,8 εκατ. έναντι κερδών € 2,7 εκατ. πέρυσι.

Φέτος ο Όμιλος INTRAKAT υπέγραψε νέες συμβάσεις 186 εκατ. ευρώ και διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων  423 εκατ. Πλέον του ανεκτέλεστου, ο όμιλος INTRAKAT, έχει μειοδοτήσει σε νέα έργα 355 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας ανεκτέλεστο υπόλοιπο που προσεγγίζει τα €800 εκατ.

Η INTRADEVELOPMENT, η εταιρία του Ομίλου που δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης ακινήτων, ολοκλήρωσε την πώληση των έργων που ανέπτυσσε τα τελευταία χρόνια, και βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης των επόμενων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα