Οικονομία

ΙΟΒΕ: Στα τάρταρα αποταμίευση και καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε!


Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση υποχώρησε στις –69,2 μονάδες και το 67% μόλις τα βγάζει πέρα», ποσοστά που είναι τα χαμηλότερα στην ΕΕ

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα , Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει η έρευνα του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιανουάριο, αλλά τα ευρήματα που αφορούν την κατάσταση των νοικοκυριών προκαλούν απογοήτευση.

Οι Έλληνες είναι στην τελευταία θέση της ΕΕ στον τομέα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στην αποταμίευση και στις προοπτικές των οικονομικών τους και αγωνιούν για το μέλλον περισσότερο από τους λαούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο βελτιώθηκε και ανήλθε στις 108,6 από τις 106,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ευρωζώνη ανήλθε στις 95,3 μονάδες από 93,8 τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ στην ΕΕ ανήλθε στις 95,8 μονάδες από 94,7 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Σε ότι αφορά στην ελληνική οικονομία, η άνοδος του δείκτη προέρχεται κυρίως από τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, με τις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βελτιώνονται ηπιότερα και μόνο το Λιανικό Εμπόριο να υποχωρεί μετά την εορταστική περίοδο.

Στην πλευρά των νοικοκυριών καταγράφεται μικρότερη απαισιοδοξία, με το πρόβλημα της ακρίβειας, ωστόσο, να εξακολουθεί να επιβαρύνει τις προσδοκίες.

Το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι συνολικά στην οικονομία υπάρχει θετική τάση, καθώς οι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν καταγράφουν τάσεις υποχώρησης παραμένοντας υψηλότερα από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός υποχωρεί και αναμένεται να κινηθεί στο τρέχον έτος χαμηλότερα από ότι στο προηγούμενο, ενώ συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας, συμβάλλοντας θετικά στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, όμως, το επίπεδο των εισοδημάτων και συνολικά της οικονομίας παραμένει ακόμη σχετικά χαμηλό, και θα μπορεί να ανέλθει πιο γρήγορα, μετά την υποχώρηση κατά τη βαθιά κρίση, μόνο εάν υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και των αγορών.

Σαφώς, επίσης, υπάρχουν πηγές αβεβαιότητας στο εξωτερικό περιβάλλον, καθώς η Ευρώπη αναζητά προσανατολισμό, ενώ η υιοθέτηση μέτρων οικονομικής πολιτικής από τον νέο Πρόεδρο στις ΗΠΑ που αμφισβητούν τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών στο διεθνές εμπόριο, μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις που θα επηρεάσουν και τη δική μας οικονομία.

Γιατί βελτιώθηκε το κλίμα

Για κάθε τομέα δραστηριότητας το ΙΟΒΕ παρατηρεί τα ακόλουθα:

  • Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξασθένισε οριακά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διατηρήθηκαν, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά. 
  • Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν ήπια, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν σημαντικά.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται ήπια και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να υποχωρούν έντονα.
  • Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται, ενώ παράλληλα εξασθενούν ήπια οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να κλιμακώνονται σημαντικά.
  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνθηκαν, ενώ αντίστοιχα αμβλύνθηκαν οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, υποχώρησαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ εξασθένισε η πρόθεση για αποταμίευση.

Μαυρίλα βλέπουν τα νοικοκυριά

Από τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας του ΙΟΒΕ για τα νοικοκυριά, προκύπτει πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε ήπια τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις - 43,4 μονάδες, έναντι -44,5 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, και αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επόμενους, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –38,4 και τη Σλοβενία (-28,2) να ακολουθούν.Αναλυτικά:

  • Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες διαμορφώθηκαν στις -41,2 μονάδες.
  • Το 58% (από 64%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 3% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση.
  • Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -9,6 και -10,0 μονάδες αντίστοιχα.
  • Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, κατά τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν ήπια τον Ιανουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -38,8 (από -42,6) μονάδες τον Δεκέμβριο. 
  • Το 55% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -3,5 και -4,0 μονάδες αντίστοιχα.
  • Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο ενισχύθηκε τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις -46,1 (από –43,4) μονάδες.
  • Το 63% (από 62%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι 23% (από 19%) το οποίο αναμένει σταθερότητα.
  • Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -25,1 και -26,5 μονάδες αντίστοιχα.

Αρνητική αποταμίευση!

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε στις –69,2 μονάδες από -68,7 τον Δεκέμβριο.

Το 87% (από 85%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 13% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +8,4 μονάδες στην ΕΕ και +8,9 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξήθηκε στο 67% (από 62%), ενώ στο 10% εξασθένισε οριακά το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν 17% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» υποχώρησε στο 6% από 9% τον προηγούμενο μήνα.

Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 57,8% έκρινε τον Ιανουάριο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 58,8% τον προηγούμενο μήνα.

Το 79,4% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε πραγματοποίηση σημαντικών δαπανών για βελτίωση/ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα