Η κυβέρνηση Τραμπ απευθύνεται σε όλους τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με τους τρόπους μείωσης των νέων δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες τους και να επιτρέψουν τις εισαγωγές περισσότερων αμερικανικών προϊόντων.
Ο Λούτνικ δήλωσε την επομένη της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι συνομιλίες για τους δασμούς βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.
«Το κλειδί είναι αν θα πάρουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Αν θα μας φερθούν δίκαια. Μπορούν να μας φερθούν δίκαια; Και η απάντηση, σταδιακά, θα είναι ναι. Τα αμερικανικά προϊόντα θα πωλούνται καλύτερα αλλού στον κόσμο», είπε.
Η Σουηδία ελπίζει να μειωθούν μέσω διαπραγματεύσεων οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ
Η Σουηδία θεωρεί ότι η ανακοίνωση της επιβολής δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ συνιστά έναρξη διαπραγματεύσεων, κατά τις οποίες η Στοκχόλμη στοχεύει να μειώσει εντέλει τους δασμούς όσο το δυνατόν περισσότερο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο την Τετάρτη, επιβάλλοντας σαρωτικούς δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από όλες τις χώρες, συμμαχικές και μη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας είναι μέλος η Σουηδία, απείλησε την Ουάσινγκτον με αντίμετρα, αν δεν βρεθεί κάποια λύση.
«Η χθεσινή ανακοίνωση είναι πιθανότητα πιο καταστροφική απ’ όσο ανέμεναν πολλοί», είπε ο Κρίστερσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Σουηδίας, οι υψηλότεροι δασμοί σε προϊόντα προερχόμενα από την ΕΕ θα οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα σε μειωμένες εξαγωγές σουηδικών αγαθών προς τις ΗΠΑ και πτώση του ΑΕΠ, ωστόσο οι συνέπειες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια.
Η Νότια Αφρική θέλει νέα διμερή εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον
Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί 30% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές προϊόντων από τη Νότια Αφρική προκαλούν ανησυχία και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει για μια νέα διμερή εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.
Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νότιας Αφρικής και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εξαρτώνται από αυτήν τη σχέση, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται μεταξύ των βασικών εξαγωγικών τομέων της χώρας.
Η Νότια Αφρική παραμένει προσηλωμένη σε μια αμοιβαία επωφελή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Ραμαφόζα μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο οι «μονομερείς και τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν προκαλούν ανησυχία και εγείρουν εμπόδια στο εμπόριο και την κοινή ευημερία», επισήμανε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Επίσης υπογραμμίζουν «την επείγουσα ανάγκη να διαπραγματευτούμε μια νέα διμερή και αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ως βασικό στάδιο για να διασφαλίσουμε την εμπορική προβλεψιμότητα μακροπρόθεσμα», συνέχισε.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Τραμπ στοχοθέτησε τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, παγώνοντας τη βοήθειά της και κατηγορώντας την για πολιτική διακρίσεων σε βάρος των λευκών αγροτών, κάτι το οποίο οδήγησε έως και στην απέλαση του πρεσβευτή της Πρετόρια στην Ουάσινγκτον στα μέσα Μαρτίου.
Η Νότια Αφρική επιδιώκει τη διατήρηση της εμπορικής συμφωνίας AGOA (Πράξη Αφρικανικής Ανάπτυξης και Ευκαιριών), η οποία επιτρέπει προνομιακή πρόσβαση στην αμερικανική αγορά σε πολλές αφρικανικές χώρες και αναμένεται να ανανεωθεί φέτος.
Η Πρετόρια είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας με εξαίρεση το πετρέλαιο στο πλαίσιο της AGOA, με τις εξαγωγές της να φτάνουν τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία της.
Περίπου 86.000 θέσεις εργασίας στους κατασκευαστές αυτοκινήτων συνδέονται άμεσα με την AGOA και ακόμη και 125.000 αν συμπεριληφθούν οι υπεργολάβοι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του τομέα.
Η Σιγκαπούρη θα επιδιώξει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
Η Σιγκαπούρη εξέφρασε απογοήτευση που της επιβλήθηκαν οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί 10% παρότι η πλούσια αυτή χώρα της Ασίας έχει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και διμερές εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου της Σιγκαπούρης Γκαν Κιμ Γιόνγκ.
Η Σιγκαπούρη θα μπορούσε να λάβει αντίμετρα με βάση τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που ισχύει από το 2004 αλλά έχει επιλέξει να μην το πράξει, σημείωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
"Οι δασμοί αυτοί απλώς θα αυξήσουν το κόστος των εισαγωγών μας", είπε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις οικονομικές της προβλέψεις εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης.
Ο Γκαν είπε ότι η Σιγκαπούρη θα επιχειρήσει να κατανοήσει τους τομείς ανησυχίας του προέδρου Τραμπ και να δει αν αυτοί μπορούν να επιλυθούν.
"Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες, τότε είναι δυσκολότερο να διαφωνήσεις ή να διαπραγματευτείς", κατέληξε.
Οι εισαγωγές της Σιγκαπούρης επλήγησαν από τους τελωνειακούς δασμούς του Τραμπ 10% παρότι πολύ λιγότερο σε σχέση με τους γείτονές της στη Νοτιοανατολική Ασία όπου σε έξι χώρες επιβλήθηκαν δασμοί από 32% ως 49%.
Οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό πλεόνασμα αγαθών 2,8 δισεκ. δολαρίων με τη Σιγκαπούρη τον περασμένο χρόνο, αύξηση 84,8% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Εμπορικής Αντιπροσωπείας.