Αγορές

Ήπια κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με μικρά κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μακροοικονομικά και τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν ήπια άνοδο, καθώς αύξηση 3,4% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, από 3% τον Αύγουστο, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ πριν ένα χρόνο η αύξηση ήταν 0,3%. Τα πιο χαμηλά ετήσια ποσοστά διαμορφώθηκαν σε Μάλτα 0,7%,  Πορτογαλία 1,3% και Ελλάδα 1,9%. Τα υψηλότερα βρέθηκαν σε Εσθονία, Λιθουανία (με 6,4% αμφότερες) και Πολωνία (5,6%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός έπεσε σε ένα κράτος-μέλος, παρέμεινε στα ίδια σε άλλο ένα και επιταχύνθηκε σε 25. Η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια (+1,63 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ ακολούθησαν οι υπηρεσίες (+0,72 ποσοστιαίες μονάδες).

Άνοδο 14,2% για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ήταν η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από τον Οκτώβριο του 1974, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 14,5%, όταν οι τιμές είχαν καταγράψει ισχυρή άνοδο κατά τη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά 2,3%. Οι τιμές ενέργειας ενισχύθηκαν 32,6% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020 και κατά 8,0% σε σύγκριση με τον φετινό Αύγουστο. Κυρίως υπεύθυνη για τη μεγάλη άνοδο των τιμών της ενέργειας ήταν η ισχυρή αύξηση των τιμών φυσικού αερίου που ήταν +58,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, από 3,2% που ήταν τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή αποδίδεται κυρίως στις μεταφορές, τη στέγαση, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, την αναψυχή και τον πολιτισμό. Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,7% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες. Σε μηνιαία βάση ήταν υψηλότερες κατά 0,5%.

Βουτιά κατέγραψε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης τον Αύγουστο, καθώς το εμπόριο υπηρεσιών εμφάνισε έλλειμμα και το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 13,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, χαμηλότερα από το αναθεωρημένο ποσό των 22,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία. Στο 12μηνο μέχρι τον Αύγουστο, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 2,8% της ευρωζώνης, υψηλότερα από το 1,5% στους προηγούμενους 12 μήνες.

Ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας Kering ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων στον οίκο του ομίλου Gucci ήταν μικρότερη των προβλέψεων των αναλυτών λόγω της σημαντικής επιβράδυνσης στον ρυθμό ανάκαμψης από την Covid-19, ιδιαίτερα στην Ασία. Η ολλανδική εταιρία ημιαγωγών ASML Holdings γνωστοποίησε οριακά καλύτερα των αναμενόμενων τριμηνιαία αποτελέσματα. Ο ελβετικός κολοσσός τροφίμων Nestle αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις.

Χθες, το Netflix ανακοίνωσε κέρδη και αύξηση συνδρομητών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει την επιβολή ενός φόρου για τον άνθρακα ως μία πιθανή επιλογή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 470.22 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.35%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,171.75 μονάδες, με κέρδη 0.12%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE έμεινε σχεδόν αμετάβλητος, ευρισκόμενος στις 7,222.07 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX παρέμεινε περίπου  στα ίδια, όντας στις 15,518.6 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,705.61 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.54%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,576 μονάδες, με άνοδο 0.92%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,019.5 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.26%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις