Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελέστηκαν στο Ιράν για υποθέσεις που συνδέονται με τη διακίνηση ή τη χρήση ναρκωτικών τριπλασιάστηκαν φέτος σε σύγκριση με το 2022, καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 173 άνθρωποι εκτελέστηκαν εντός 2023μετά τις καταδίκες τους σε θάνατο για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, έπειτα από «δίκες συστηματικά άδικες», αριθμός τριπλάσιος από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Οι ιρανικές αρχές απαγχόνισαν επίσης επτά άνδρες διότι συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο του 2022· ωστόσο, ακτιβιστές επισημαίνουν πως οι θανατώσεις αυξάνονται αλματωδώς γενικά, για αδικήματα κάθε φύσης, ιδίως υποθέσεις ναρκωτικών, τους τελευταίους μήνες.
Οι εκτελέσεις για υποθέσεις ναρκωτικών αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των συνολικών τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 και οι άνθρωποι που θανατώνονται ανήκουν πάνω απ’ όλα σε «περιθωριοποιημένα και φτωχά στρώματα του πληθυσμού» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η ΜΚΟ επισήμανε ιδίως ότι μέλη της μειονότητας των Βελούχων του Ιράν αντιπροσωπεύουν περί το 20% των φυλακισμένων που εκτελούνται, μολονότι «δεν αποτελούν παρά το 5% του ιρανικού πληθυσμού».
«Ο τρέχων ρυθμός με τον οποίο οι αρχές προχωρούν σε εκτελέσεις για αδικήματα συνδεόμενα με τα ναρκωτικά, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αποκαλύπτει την απανθρωπιά τους», έκρινε η Ντιάνα Ελταχάουι, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.
Οι εκτελέσεις στο Ιράν είχαν μειωθεί για κάποιο διάστημα, ιδίως μετά την υιοθέτηση το 2017 τροποποίησης της νομοθεσίας κατά των ναρκωτικών, με σκοπό να μειωθεί η επιβολή της εσχάτης των ποινών για αδικήματα που συνδέονται με τη διακίνηση ή τη χρήση τους. Όμως, σύμφωνα με ακτιβιστές, άρχισαν να αυξάνονται ξανά μετά το 2020 και πλέον οι ιρανικές αρχές εκτελούν φυλακισμένους για κάθε λογής αδικήματα, προκειμένου να ενσταλάξουν φόβο στον πληθυσμό, ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ξέσπασαν οι μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC) και κράτη μέλη του ΟΗΕ που χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές του υφίστανται πλέον εντεινόμενη πίεση να καταδικάσουν το κύμα των εκτελέσεων.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει πως η συνεργασία στις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην αυθαίρετη αφαίρεση της ζωής και σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν», τόνισε η κυρία Ελταχάουι.
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), η οποία έχει έδρα τη Νορβηγία, τουλάχιστον 307 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί φέτος, αριθμός αυξημένος κατά 75% και πλέον σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, ενώ τουλάχιστον 142 άνθρωποι θανατώθηκαν τον Μάιο, ο υψηλότερος αριθμός σε μηναία βάση από το 2015.
«Αν οι αρχές συνεχίσουν να προχωρούν σε εκτελέσεις συνολικά με αυτόν τον τρομακτικό ρυθμό, ενδέχεται να σκοτώσουν σχεδόν χίλιους κρατούμενους ως το τέλος της χρονιάς», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.