Αγορές

Ήρθε τελικά η διόρθωση για το ΧΑ


Ως μια κίνηση "εξορθολογισμού" σε τεχνικό επίπεδο λογίζεται η σημερινή διόρθωση που θεωρείται προφανώς εύλογη και αναγκαία ύστερα από 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδρίασεις - κάτι που είχε να συμβεί από το μακρινό 1997! Ως αποτέλεσμα, αθροιστικά, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να "σκαρφαλώσει" κατά 19%, ενώ ο τραπεζικός κατά 41%. Στην σημερινή συνεδρίαση επικράτησαν ξεκάθαρα πτωτικές διαθέσεις, με στόχο την ρευστοποίηση σημαντικών κερδών, οι δείκτες όμως παραμένουν σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 789,13 μονάδες, ο συνολικός τζίρος ήταν εμφανώς μειωμένος καθώς διαμορφώθηκε στα 73 εκ. ευρώ από τα οποία τα 7,5 εκ. ευρώ αποτελούν τα "πακέτα". Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές σε προηγούμενα χρηματιστηριακά σχόλια του Sofokleousin.gr, η διόρθωση αυτή – μάλλον μικρής χρονικής διάρκειας και περιορισμένου εύρους -  δεν θα αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς.

Τι αναμένουμε

Αλλωστε, τις επόμενες εβδομάδες  το ΧΑ αναμένει μόνον «καλά νέα» - κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, κάποιες δεσμεύσεις των δανειστών για ελάφρυνση χρέους, θετικές εκτιμήσεις από ξένους οίκους με αναθεώρηση τιμών-στόχων για μετοχές και δείκτες, ενδείξεις βελτίωσης οικονομικών αποτελεσμάτων από τράπεζες και άλλες εισηγμένες εταιρείες. Οι εισροές κεφαλαίων από ξένα funds και από εγχώριους  επενδυτές-αποταμιευτές αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν σταδιακά, ανανεώνοντας και συντηρώντας τη δυναμική της αγοράς.

Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και στην αγορά ομολόγων, η οποία ποντάρει τώρα και στην προοπτική τοποθετήσεων κινεζικών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί  κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιδόσεων των ομολόγων θα καταστήσει εφικτή την έξοδο της χώρας στις αγορές, με μια δοκιμαστική μικρή ομολογιακή έκδοση, που μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Αυτό θα έχει καταλυτική επίδραση και στο χρηματιστήριο, καθώς θα αποτελεί ασφαλή ένδειξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της διεθνούς  επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα.

Τελικά, η Εθνική Τράπεζα έχασε έδαφος κατά 2,37%, η Eurobank σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες κατά 3,4%, η Τράπεζα Πειραιώς επίσης πτωτικά κατά 4% και η Alpha Bank με πτώση 1,75%

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις