Διεθνή

Ισραήλ: Γυναίκες διαδηλώνουν εναντίον του διαχωρισμού των φύλων


Εκατοντάδες γυναίκες που κράταγαν σημαίες του Ισραήλ και πλακάτ με συνθήματα στα χέρια διαδήλωσαν χθες Πέμπτη σε προάστιο του Τελ Αβίβ όπου κατοικούν κυρίως υπερορθόδοξοι εβραίοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτόν που χαρακτηρίζουν εντεινομενο διαχωρισμό των φύλων, ιδίως στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η διαδήλωση στην Μπνέι Μπρακ έγινε μετά τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης κατά τα οποία οδηγοί λεωφορείων υποχρεώνουν τις επιβάτισσες να καθίσουν στο πίσω μέρος, ή αλλιώς αρνούνται να τις επιβιβάσουν.

«Μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε, μπορούμε να φοράμε ό,τι θέλουμε (...) είμαστε ελεύθερες και ίσες με κάθε άλλο πολίτη του Ισραήλ», είπε η Καλανίτε Κάιν, 63χρονη συγγραφέας, που συμμετείχε

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσου ενημέρωσης, οδηγός δημόσιου λεωφορείου είπε σε ομάδα εφήβων κοριτσιών, που φόραγαν αμάνικα φανελάκια και τζιν, να πάνω να καθίσουν πίσω και να καλυφθούν, δίνοντάς τους κουβέρτες.

Το ζήτημα του διαχωρισμού των φύλων δεν είναι καινούργιο στο Ισραήλ, όπου αρκετοί ασκούν θρησκευτικές πρακτικές που περιορίζουν ή απαγορεύουν την ανάμιξή τους.

Οι γυναίκες που διαδήλωσαν χθες όμως κατήγγειλαν πως οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών εντείνονται τα τελευταία χρόνια κι ενισχύθηκαν αφότου ανέλαβε στις αρχές του χρόνου την εξουσία στο Ισραήλ η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

«Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ισότητα», φώναζαν.

«Ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις, ομάδες υπερορθόδοξων μπορεί να πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι η πηγή κάθε κακού (...) αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το αποδεχτούμε κιόλας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος Χίλα Μορ-Ζενχαβί πριν από τη διαδήλωση.

Πάνω από το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ είναι υπερορθόδοξοι εβραίοι.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, καθώς δεκάδες υπερορθόδοξοι συγκεντρώθηκαν σε αντιδιαδήλωση.

Ορισμένες από τις οργανώτριες της κινητοποιήσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου πως επιδιώκει να «αλλάξει τον φιλελεύθερο χαρακτήρα» του Ισραήλ, να κάνει τη χώρα «πιο θρησκευόμενη, πιο άνιση, με περισσότερες διακρίσεις», κάτι που συνδυάζουν με τις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης που προωθεί.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα