Διεθνή

Ισχυρή ιταλογαλλική παρουσία στην ΕΕ


Το τελευταίο διάστημα, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ιταλός Πρωθυπουργός επέδειξαν μεγάλη ενότητα σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Προσπαθούν να δώσουν πνοή στη «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», η οποία συνήφθη επίσημα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2021 στη Ρώμη.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ηγείται μιας σχετικά σταθερής κυβέρνησης τεχνοκρατών σε έναν συνασπισμό όλων των κομμάτων από το 2021, θέλει να επαναφέρει την Ιταλία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής σκηνής. Οι σχέσεις με τη Γαλλία που είχαν πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας κυρίως του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, πρόκειται να βελτιωθούν και να ενισχυθούν εκ νέου. Ήδη ορισμένα μέσα ενημέρωσης σε Ιταλία και Γαλλία γράφουν για το δίδυμο Ντράγκι και Μακρόν ως «Dracron».

Ρώμη και Παρίσι …

Είναι εντυπωσιακό πώς ταυτίζονται οι ιδέες του Εμμανουέλ Μακρόν και του Μάριο Ντράγκι, και οι δύο τραπεζίτες, για την Ευρώπη ακόμη και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μακρόν πρότεινε τον Μάιο μια «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα» που θα περιλαμβάνει υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας. Η Ιταλία ενέκρινε αμέσως αυτή τη ‘δευτεροκλασάτη’ κατηγορία.

Ακόμη, ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βιτσέντζο Αμεντόλα δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι γαλλικές προτάσεις θα οδηγήσουν σε αποφασιστικά βήματα προόδου τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η Ιταλία στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Μακρόν. Η Ιταλία και η Γαλλία συμφωνούν επίσης ότι οι συνθήκες της ΕΕ πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να επιτραπεί η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία για την εξωτερική πολιτική και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Ιταλός Πρωθυπουργός αλλά και ο Γερμανός Καγκελάριος συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική απέναντι στη Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε μάλιστα ένα ειρηνευτικό σχέδιο σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο προβλέπει κάποιου είδους συμβιβασμό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Χαλαρή οικονομική πολιτική

Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ιταλός Πρωθυπουργός συμφωνούν και στα οικονομικά. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήδη τον Δεκέμβριο του 2021, σε άρθρο για τους Financial Times, είχαν προτείνει τη χρηματοδότηση των εθνικών προϋπολογισμών μέσω ανάληψης μεγαλύτερου χρέους σε επίπεδο ΕΕ. Η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει πάντως μέχρι στιγμής απορρίψει αυτή τη στρατηγική «Dracron». Περαιτέρω χρέη της ΕΕ, για τα οποία η Γερμανία θα έπρεπε να φέρει σημαντικό μερίδιο της ευθύνης και μια χαλαρή πολιτική στην Ευρωζώνη δεν είναι δυνατή με τον νυν Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Θα γίνει λοιπόν η ιταλογαλλική συμμαχία πιο σημαντική από τη γαλλογερμανική συμμαχία στην ΕΕ; Ο Γάλλος ιστορικός και ειδικός σε θέματα Ιταλίας, Μαρκ Λαζάρ, δεν το πιστεύει. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο Λαζάρ δήλωσε ότι η σχέση της Γαλλίας με τη Γερμανία είναι πάντα πιο θεμελιώδης και σημαντική από άλλες. Ωστόσο, η γαλλογερμανική σχέση έχει λίγο κουραστεί και δεν είναι περίεργο που ο Μακρόν αναζητά και νέους συντρόφους στην Ιταλία.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μάριο Ντράγκι θέλουν να προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια στην ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στις αρχές Απριλίου συμφώνησε με τον Μάριο Ντράγκι για στενότερη συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών και αμυντικής πολιτικής καθώς και για την προώθηση της καινοτομίας.

Πάντως Ντράγκι και Μακρόν έχουν ακόμα κάτι κοινό. Την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς που ανεβάζει τα ποσοστά της και δεν τους αφήνει πολύ χρόνο για την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Πηγή DW

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα