Για ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και υπονόμευση του δημοσίου κοινωνικού συστήματος ασφάλισης από την κυβέρνηση, έκανε λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στη συζήτηση της Ολομέλειας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Χαρακτηριστικά τόνισε πως «όταν συζητείται ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να μπαίνουν στην εξίσωση τα εργασιακά, η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη: τι έχετε κάνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης; Τίποτα. Ουσιαστικά, τις έχετε εξαιρέσει και περνάτε όλη τη χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών. Παράλληλα, αδιαφορείτε για τα συσσωρευμένα χρέη των μικρομεσαίων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΟΥ, αλλά και συνολικά για το ιδιωτικό χρέος, που επί των ημερών σας έχει εκτοξευτεί κατά 20 δισ. ευρώ.
Για την εργασία: τι έχετε κάνει στη διάρκεια της διακυβέρνησής σας; Προβλέψατε τις απλήρωτες υπερωρίες, μετατρέψατε το 8ωρο σε 13 ώρες εργασίας σε δύο εργοδότες, διευκολύνατε τις απολύσεις με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, υπονομεύσατε τη λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατ’ επέκταση τους καλύτερους μισθούς για τους εργαζόμενους, δημιουργήσατε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα να είναι 22η στους 27 στον μέσο μισθό και να μειώνεται διαρκώς ο πραγματικός μισθός. Επίσης, συμβαίνουν τραγικά εργατικά ατυχήματα -173 νεκροί το 2023-, τα περισσότερα εκ των οποίων στις τελευταίες ώρες εργασίας, γιατί εκεί είναι κουρασμένοι οι εργαζόμενοι. Και εσείς τι κάνετε; Προβλέπετε ακόμα περισσότερες απλήρωτες υπερωρίες και εργασία σε δεύτερο εργοδότη.»
Περαιτέρω, σημείωσε ότι με όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση στον χώρο της εργασίας, όχι μόνο δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη Χώρα οι νέες και οι νέοι μας που έφυγαν για μια καλύτερη ζωή, αλλά θα φύγουν από τη Χώρα ακόμα περισσότεροι, προκειμένου να βρουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές.
Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
«Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, καθώς το νομοσχέδιο: δεν κάνει καμία αναφορά στη βιωσιμότητα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δεν λέει τίποτα για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων, δεν κάνει λόγο για το προσωπικό που έχει ανάγκη ο ΕΦΚΑ, δεν λέει τίποτα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και για τους πόρους που πρέπει να εισρεύσουν στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που έχει αποδείξει την τεράστια αξία του.»
Συνεχίζοντας, σχολίασε τις αλλαγές που έρχονται, με κυριότερη την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά συνέπεια, καταργείται το ισχύον σύστημα τριμερούς εποπτείας των φορέων αυτών από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για μια επιλογή που στερεί από το Κράτος τον έλεγχο της λειτουργίας του δεύτερου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση, με την εξίσωση των ΤΕΑ με τα ομαδικά ασφαλιστήρια, προς χάριν των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Παράλληλα, επισήμανε πως η διάταξη για όσους οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 20.000 έως 30.000 ευρώ, ουσιαστικά αφορά ελάχιστους, καθώς υπάρχουν δικλείδες που εξαιρούν την πλειοψηφία των οφειλετών. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους χρωστούν πάνω από 30.000 ευρώ, όπως επίσης, καμία μέριμνα για ρύθμιση χρεών.
«Σας λέμε εδώ και καιρό να φέρετε διάταξη ρύθμισης χρεών με 120 δόσεις, όμως αδιαφορείτε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βάζετε στις πλάτες των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, χαράτσι -τουλάχιστον- 1.427 ευρώ.»
Σχετικά με τη διάταξη για τους εργάτες γης, ο Βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι πολιτικές της έχουν οδηγήσει σε βαθύ αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο.
«Κατάγομαι από έναν τόπο παραγωγικό, την Ηλεία, στον οποίο οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και δεν μπορούν να μαζέψουν τη σοδειά τους. Εδώ και δύο χρόνια που έχει προκύψει το πρόβλημα, φέρναμε διαρκώς τα αιτήματα των παραγωγών στο Κοινοβούλιο. Εσείς, όμως, αδιαφορούσατε και συνεχίζατε στην ίδια ρητορική, της μισαλλοδοξίας και της ακροδεξιάς. Τώρα έρχεστε άρον αρον να καλύψετε αυτά που δεν θέλατε και μπορούσατε τόσο καιρό. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, όμως και η διάταξη που φέρνετε είναι πρόχειρη και ατελής, παρόλα αυτά τη στηρίζουμε.»
Στο τέλος της τοποθέτησής του, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ανέφερε πως «επικαλείστε συνεχώς το 41%, όμως δεν θα είναι δικαιολογία για πολύ καιρό ακόμα. Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι κάνετε και πολύ σύντομα θα δώσουν την απάντησή τους».