Στην Καταλονία της Ισπανίας όπου η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές και απασχολούν κάτω από δέκα άτομα, το να ξεκινήσει κανείς μια νέα επιχείρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει σχετίζονται με τα διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης, την πληθώρα των δήμων, το σύνθετο νομικό πλαίσιο. Απέναντι στην κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε μια υπηρεσία μιας στάσης (One stop shop), ένα σημείο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους στην επιχειρηματική δραστηριότητα, που ενθαρρύνει συνεργασίες, μειώνει τη γραφειοκρατία, προωθεί την ψηφιακή επιχειρηματικότητα και ενοποιεί δεδομένα που σχετίζονται με την οικονομία. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι επιχειρήσεις, κατευθύνονται στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, μαθαίνουν να «μιλούν την ίδια γλώσσα» σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και στρέφονται στην τεχνολογία και την καινοτομία.
Το παράδειγμα της Καταλονίας παρουσίασε η υπεύθυνη του Γραφείου Διοίκησης Επιχειρήσεων της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κριστίνα Προυνιονόσα, στο τελικό συνέδριο του συγχρηματοδοτούμενου από το Interreg Europe έργου Pure Cosmos, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Η πρακτική αυτή, άλλωστε, ενέπνευσε και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ίδιο πρόγραμμα, ώστε να δημιουργήσει τη δική της υπηρεσία μιας στάσης One Stop Liaison Office, που όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας, Κώστας Μιχαηλίδης, είναι πλήρως λειτουργική από τον Σεπτέμβριο του 2019 και φέρνει κοντά επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, επενδυτές, φορείς του κράτους και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία των ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ανατολική ΑΕ, ένα γραφείο που υποστηρίζει την καινοτομία, διευκολύνει νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα και τους βοηθά να κάνουν ένα πρώτο επιχειρηματικό πλάνο. Η Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Ανατολική ΑΕ, Δήμητρα Κυριακοπούλου, μιλώντας στο συνέδριο του Pure Cosmos, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του γραφείου επιλέχθηκαν εννέα επιχειρηματικές ιδέες ενώ υλοποιήθηκαν δράσεις εκπαίδευσης, ανταλλαγής εμπειριών, προσωπικής συμβουλευτικής, υποστήριξης για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών και εκπαίδευσης στην ψηφιακή καινοτομία.
Εταίροι του Ευρωπαϊκού έργου από περιοχές της Ουγγαρίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τσεχίας και της Ιταλίας παρουσίασαν αντίστοιχες δράσεις που υλοποίησαν για τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης και ψηφιακών εφαρμογών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναφέρθηκαν συγκαταλέγονται η δημιουργία ομάδων εργασίας για τον συντονισμό των ενεργειών που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για την επικοινωνία μεταξύ των φορέων, η βελτίωση της πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η ανάπτυξη συστημάτων on line υποβολής αιτήσεων, η στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων και όσων κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα.