TECHin

Κάποια βιβλία επιστημονικής φαντασίας προέβλεψαν το μέλλον με τρομακτική ακρίβεια - ή μήπως το διαμόρφωσαν;


Ο Ιούλιος Βερν έγραψε για τα βενζινοκίνητα οχήματα, τα όπλα μαζικής καταστροφής και την υπερθέρμανση του πλανήτη πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας έχουν προβλέψει μια σειρά σύγχρονων εφευρέσεων, από αυτοκίνητα έως μεταμοσχεύσεις οργάνων. Ορισμένα έργα δυστοπικής μυθοπλασίας που γράφτηκαν προ δεκαετιών, δεν διαβάζονται πια σαν μυθοπλασία. Μάλιστα, κατά καιρούς συγγραφείς μπόρεσαν ακόμη και να επηρεάσουν την πορεία της ιστορίας.

Όταν ο Αμερικανός τραπεζίτης J.P. Morgan προσέλαβε τον εφευρέτη του λαμπτήρα, Τόμας Έντισον, για να καλωδιώσει την έπαυλή του στη Νέα Υόρκη, ο πατέρας του, Τζούνιους Μόργκαν τον προειδοποίησε, ότι το ηλεκτρικό φως ήταν απλώς μια παροδική τρέλα. Το 1903, στον Χόρας Ράκχαμ, τον προσωπικό δικηγόρο του κατασκευαστή αυτοκινήτων Χένρι Φόρντ, είχαν πει ότι τα αυτοκίνητα δεν θα αντικαθιστούσαν ποτέ τις άμαξες με άλογα. Και στο βιβλίο του "The Wonderland of Tomorrow" το 1961, ο Μπρένταν Μάθιους ανακοίνωσε ότι σύντομα η τεχνολογία θα μας επέτρεπε να εξαλείψουμε τη γήρανση και την κακοκαιρία.

Η πρόβλεψη του μέλλοντος με οποιονδήποτε βαθμό ακρίβειας είναι δύσκολη, αλλά σίγουρα όχι αδύνατη. Όπως είπε κάποτε ο Τσέχος συγγραφέας Κάρελ Τσάπεκ, του οποίου το θεατρικό έργο του 1920 "RUR" πιστεύεται ότι επινόησε τον όρο «ρομπότ», «κάτι από το μέλλον μπορεί πάντα να διαβαστεί στις παλάμες του παρόντος». Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανόηση κάποιου για την επιστήμη, την κοινωνία και την ανθρώπινη φύση, τόσο περισσότερα μπορεί να προβλέψει.

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που περιέχουν σοκαριστικά ακριβείς προβλέψεις για το -τότε- μέλλον.

Επιστήμη εναντίον επιστημονικής φαντασίας

Η κλασική λογοτεχνία προέβλεψε μια ποικιλία σύγχρονων εφευρέσεων. Το Φράνκενστάιν της Μέρι Σέλεϊ, μια από τις πρώτες αληθινές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, προμήνυε την ανάπτυξη της βιοηλεκτρονικής, των μεταμοσχεύσεων οργάνων, της γενετικής μηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, το μυθιστόρημα του 1818 προέβλεψε επίσης την αναπόφευκτη αντιπαράθεση μεταξύ της επιστήμης, της θρησκείας και της ηθικής - μια αντιπαράθεση που συνεχίζεται σήμερα χωρίς ξεκάθαρο τέλος.

Το βιβλίο με τον μεγαλύτερο αριθμό ακριβών προβλέψεων μπορεί να είναι "Το Παρίσι στον εικοστό αιώνα" του Ιουλίου Βερν. Ο Βερν, ο συγγραφέας του "Ταξίδι στο Κέντρο της Γης" και του "Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα", είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών. Αλλά "το Παρίσι στον εικοστό αιώνα" αποδείχθηκε ιδιαίτερα προφητικό. Σε μια ενιαία αφήγηση, που γράφτηκε στη δεκαετία του 1860, ο Βερν αναφέρει βενζινοκίνητα οχήματα, όπλα μαζικής καταστροφής, υπερθέρμανση του πλανήτη και αλλαγή των νορμών γύρω από τα φύλα.

Μερικές προβλέψεις της ανθρωπότητας μπορούν να εντοπιστούν στην αρχαιότητα. Στο βιβλίο της "Θεοί και Ρομπότ: Μύθοι, Μηχανές και Αρχαία Όνειρα Τεχνολογίας" η ιστορικός Αντριένε Μαγιόρ επισημαίνει τον μύθο του Τάλου (Τάλως), ενός ανθρωπόμορφου γίγαντα με σώμα από χαλκό -κάτι σαν ρομπότ- που κατασκεύασε ο Ήφαιστος, ως παράδειγμα των αρχαίων Ελλήνων που χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους για να υπερβούν τους περιορισμούς της τεχνολογίας τους. "Οι ιδέες για τη δημιουργία τεχνητής ζωής ήταν σκέψεις πολύ πριν η τεχνολογία καταστήσει δυνατά τέτοια εγχειρήματα" γράφει.

Από τις ουτοπίες στις δυστοπίες

Προτού υπάρξει η δυστοπική φαντασία – ένα υποείδος επιστημονικής φαντασίας με το οποίο είμαστε όλοι πολύ εξοικειωμένοι σήμερα – υπήρχε η ουτοπική φαντασία. Συγγραφείς και στοχαστές από τον Πλάτωνα μέχρι τον Τόμας Μουρ άντλησαν την πιο πρόσφατη στην εποχή τους πολιτική, φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη, για να δημιουργήσουν σχέδια για έναν ιδανικό πολιτισμό. Τον 19ο αιώνα, συγγραφείς όπως ο H.G Γουελς και ο Τζακ Λόντον άρχισαν να ανατρέπουν την παλιά φόρμουλα, διερευνώντας πώς η ανθρώπινη ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σαφώς ανεπιθύμητο μέλλον.

Κάθε δυστοπικό μυθιστόρημα περιέχει τουλάχιστον έναν απόηχο της πραγματικότητας. Ο Μπαζ Γουίντριπ, ο δημαγωγός πολιτικός που εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ στο βιβλίο του Σινκλέρ Λιούις "Δε μπορεί να συμβεί εδώ" (1935), αρχικά προοριζόταν να είναι μια αλληγορία για τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Μπενίτο Μουσολίνι. Σήμερα, ο λαϊκισμός του μπορεί να συγκριθεί άνετα και με αυτόν του Ντόναλντ Τραμπ. Στο "The Minority Report" (1956) του Φίλιπ Ντικ, οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να συλλάβουν τους εγκληματίες πριν διαπράξουν το έγκλημα - ένας μακροχρόνιος στόχος στην πραγματική έρευνα τεχνητής νοημοσύνης.

Το "Εμείς" του Γεβγένι Ζαμιάτιν, μια σημαντική επιρροή για το "1984" του Τζορτζ Όργουελ, το "Anthem" του Άιν Ραντ και το "Player Piano" του Κερτ Βόνεγκατ, διαδραματίζεται σε μια υπερορθολογική ολοκληρωτική κατάσταση, όπου οι άνθρωποι έχουν αριθμούς για ονόματα και ακολουθούν οδηγίες από έναν παντοδύναμο δικτάτορα που ονομάζεται "Ο Ευεργέτης". Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1924, σατιρίζει μια παρόρμηση που μοιράζονται οι καπιταλιστές επιχειρηματίες και οι πάσης φύσεως δικτάτορες: να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε υπάκουες, δυσδιάκριτες μηχανές.

Οι χαρακτήρες του Ζαμιάτιν επιμένουν στο δικαίωμα να είναι ατελείς, να κάνουν λάθη και να ενεργούν με τη δική τους ελεύθερη βούληση. Είναι ένα συγκινητικό συναίσθημα, αλλά ο Ζαμιάτινδεν ήταν ο πρώτος συγγραφέας που το διατύπωσε με λόγια. Όπως έχουν σημειώσει οι κριτικοί λογοτεχνίας, το "Εμείς" στέκεται στους ώμους της νουβέλας του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι του 1864 "Σημειώσεις από το Υπόγειο", όπου ο Ρώσος συγγραφέας ουσιαστικά προέβλεψε την άνοδο ολοκληρωτικών καθεστώτων του 20ού αιώνα που προσπαθούσαν να ελέγξουν κάθε πτυχή της ζωής των υπηκόων τους.

Βιβλία που διαμόρφωσαν το μέλλον

Σε αντίθεση με το "Εμείς", που διαφωνεί με κόμματα και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, το "Σημειώσεις από το Υπόγειο" γράφτηκε ειδικά ως απάντηση στην άνοδο των σοσιαλιστικών κινημάτων στη Ρωσία του 19ου αιώνα. Ως Χριστιανός, ο Ντοστογιέφσκι ήταν θετικά προσκείμενος στην επιθυμία να τερματιστεί η αδικία και να εξυψωθούν οι φτωχοί. Ταυτόχρονα, πίστευε ότι όλες οι ουτοπίες – σοσιαλιστικές ή άλλες – είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, επειδή οι άνθρωποι εκτιμούν την ελευθερία πάνω από όλα. Όπως ο "Εωσφόρος" του Τζον Μίλτον, "προτιμούν να κυβερνούν στην κόλαση παρά να υπηρετούν στον παράδεισο".

Ο Ντοστογιέφσκι ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένος από το "Τί να κάνουμε;", ένα μυθιστόρημα κοινωνικού προβληματισμού του Νικολάι Τσερνισέφσκι που, ενώ είναι παράξενα γραμμένο, δίνει μια σαφή εντύπωση για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι σοσιαλιστικές ουτοπίες και πώς υποτίθεται ότι ενεργούν οι σοσιαλιστές επαναστάτες. Αψηφώντας τις προσδοκίες, το "Τί να κάνουμε;" έγινε εξαιρετικά δημοφιλές με την κυκλοφορία του το 1863. Σήμερα, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα βιβλίου που δεν προέβλεψε απλώς το μέλλον, αλλά το διαμόρφωσε.

Μιμούμενοι τους χαρακτήρες του Τσερνισέφσκι, νεαροί Ρώσοι κοιμήθηκαν σε κρεβάτια με καρφιά για να γίνουν πιο σκληροί και άρχισαν να δουλεύουν σε κοινοτικούς συνεταιρισμούς ραπτικής. Οι επαναστάτες Νικολάι Ισούτιν και Ντμίτρι Καρακόζοφ ερωτεύτηκαν τόσο πολύ το βιβλίο, που σχεδίασαν να δολοφονήσουν τον Τσάρο Αλέξανδρο Β' στην επέτειο της έκδοσής του και ο Βλαντιμίρ Λένιν διάβασε το "Τί να κάνουμε;" πέντε φορές μετά την εκτέλεση του αδελφού του, επειδή σχεδίαζε τη δική του δολοφονία.

Θα είχε εξελιχθεί το μέλλον όπως συνέβη χωρίς τον Τσερνισέφσκι;

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις