Αναπόφευκτες φαντάζουν οι καραμπόλες στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, καθώς το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άρχισε να εδραιώνεται μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΝΔ. Το πρώτο κάλεσμα έκανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται έντονα αλλά παρασκηνιακά στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι αυτό τον τρόπο θα οδηγήσει σε δυσαρμονία της βάσης του ΠΑΣΟΚ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και έτσι θα στηρίξει την κυβέρνηση, όπου κριθεί απαραίτητο.
Αιφνιδιασμός από Γεωργιάδη
Ο κ. Γεωργιάδης αιφνιδιάζοντας, ως συνηθίζει, απηύθυνε χθες δημόσια πρόσκληση στα στελέχη του Ποταμιού να συμπράξουν με τη ΝΔ. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε τη δική του εμπειρία στον ΛΑΟΣ και, υπονοώντας ότι η πόλωση στο εξής με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συντρίψει τα μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, κάλεσε τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη να σκεφτεί ενόψει του συνεδρίου του ότι την επόμενη εκλογική μάχη «πρέπει να τη δώσουμε όλες μαζί οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις έναντι του λαϊκισμού των κ. Τσίπρα και Καμμένου».
Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη αναζωπύρωσε συζητήσεις για το ενδεχόμενο ευρειών συμμαχιών στο χώρο του κέντρου, ως αντίρροπη δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίστηκε καλοπροαίρετα από τον κ. Θεοδωράκη, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της όποιας συνεργασίας με το να συμπίπτουν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις των κομμάτων. Στα εσωκομματικά το οποίο ενδιαφέρον περικλείεται στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Φεβρουάριο και εκεί θα συζητηθούν όλα. Στην παρούσα δεν υπάρχουν ενδοιασμοί να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στο χώρο του κέντρου και όποιες διαφορετικές απόψεις έγκεινται στο αν αυτές θα πρέπει να έχουν κεντροαριστερό ή κεντροδέξιο πρόσημο.
Οδηγεί σε κρίση το ΠΑΣΟΚ
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ πλαγιοκοπεί το ΠΑΣΟΚ τραβώντας τα μεσαία στελέχη. Το Μαξίμου επιχειρεί ανακολουθία της βάσης και των μεσαίων στελεχών, οδηγώντας έτσι σε κρίση τη Χαριλάου Τρικούπη. Από κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη διαρρέεται ότι παρατηρείται μια διάσταση απόψεων των βενιζελικών στελεχών και του πυρήνα των συνεργατών της κ. Φώφης Γεννηματά.
Τα βενιζελικά στελέχη ή τουλάχιστον κάποια από αυτά, θεωρούν ότι με δεδομένο και την παρελθοντική συγκατοίκηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει στην παρούσα φάση, να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει συνασπισμός ευρωπαϊκών δυνάμεων στο κέντρο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Δράση), προκειμένου να συμπιεστεί όσο δυνατόν περισσότερο η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι αφοριστικές δηλώσεις της κ. Γεννηματά αμέσως μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στις ίδιες απόψεις, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κινείται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος και αυτός επιδιώκει άμεσα πρωτοβουλίες για την ανασύταση του χώρου της κεντροαριστέρας.
Από την πλευρά της η κα Γεννηματά έχει το δικό της σκεπτικό και καλοβλέπει προσέγγιση με το Ποτάμι.