Μέγα θέμα στα διεθνή media και αντικείμενο παρέμβασης της αμερικανικής Γερουσίας γίνεται ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μετά τις αποκαλύψεις εργαζομένων στο Facebook ότι η συγκεκριμένη δημοφιλής ιστοσελίδα επιλέγει ποιες πολιτικές ειδήσεις θα εμφανίσει ως trending topics, αποκλείοντας εκείνες που εκφράζουν «συντηρητικές» πολιτικές απόψεις.
Δημοσιογράφος που αποχώρησε από το Facebook δήλωσε στην ιστοσελίδα Gizmodo ότι οι ενώ η επιλογή φαίνεται να γίνεται με βάση τη δημοφιλία και την αναγνωσιμότητα των θεμάτων, στην πραγματικότητα δημοσιογράφοι του Facebook επιλέγουν τι θα ανεβάσουν ως trending topics και τι θα αποσιωπηθεί.
Άλλος πρώην υπάλληλος υποστήριξε ότι αποκλείονταν άρθρα συντηρητικών ΜΜΕ - όπως Breitbart, Washington Examiner, and Newsmax - που είχαν αρκετή επισκεψιμότητα ώστε να περιληφθούν στα "προτεινόμενα" βάσει του σχετικού αλγόριθμου. Εμφανίζονταν μόνον εάν το ίδιο θέμα κάλυπταν κυρίαρχακαι sites όπως των New York Times, BBC και CNN.
Επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας άρχισε έρευνα την Τρίτη σχετικά με το πώς επιλέγονται οι ειδήσεις/ θέματα που εμφανίζονται στα trending topics μετά τις καταγγελίες περί συστηματικού «θαψίματος» ειδήσεων για συντηρητικού ενδιαφέροντος ζητήματα.
Η Επιτροπή απέστειλε επιστολή στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με την οποία τον ρωτά για τις πρακτικές της εταιρείας στην επιλογή των trending topics.
Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι υπάρχουν «αυστηρές κατευθυντήριες οδηγίες» προκειμένου να επικρατεί ουδετερότητα στο θέμα των ειδήσεων και τόνισε ότι στις οδηγίες αυτές δεν αναφέρεται πουθενά η απαγόρευση συγκεκριμένων ειδησεογραφικών άρθρων. Ωστόσο, το Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν πήρε ευθείες απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το αν οι εργαζόμενοι καθοδηγούνται ώστε να παραλείπουν ειδήσεις που αφορούν στους Συντηρητικούς.
«Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δεν επιτρέπουν την παράλειψη πολιτικών αντιλήψεων. Ούτε επιτρέπουν την ιεράρχηση μιας άποψης αντί άλλης ή μιας είδησης αντί άλλης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Facebook στο Gizmodo.
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των χρηστών της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα σε ΜΜΕ και ιστοσελίδες που απηχούν συντηρητικές απόψεις, ενώ πολλοί δημοσιογράφοι και σχολιαστές έσπευσαν να επικρίνουν το Facebook για μεροληψία