Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου, μετά τις ευρωεκλογές.
Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε τροποποιήσεις και αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την εξαγορά τίτλων κυριότητας χιλιάδων καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την οριστική απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας μιας καταπατημένης έκτασης του Δημοσίου θα είναι πλέον πιο ελαστικές σε σχέση με αυτές που είχαν οριστεί από το ισχύοντα-εδώ και ένα χρόνο- νόμο.
Με τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει το οικονομικό επιτελείο, προβλέπεται ότι το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:
- 50% για αιτούντα που έχει αναγνωριστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.
- 70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως τις 31.12.2022.
Σημείο αναφοράς αποτελεί η αλλαγή των προϋποθέσεων υποβολής αίτησης εξαγοράς. Για την ακρίβεια καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης (Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που έχει ανεγερθεί το αργότερο έως τις 31.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως τις 31.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής).
Ο ενδιαφερόμενος για την εξαγορά καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να το έχει δηλώσει στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.
Επίσης τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου.