Χρηστικά

Στη φόρα οι εταιρείες που παραβιάζουν τα μέτρα Covid - Κατασχέσεις για τα πρόστιμα στους 60άρηδες


Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους

Με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι 60άρηδες, στους οποίους θα καταλογιστεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν κάνουν το εμβόλιο.

Συγχρόνως, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού, αποφασίστηκε να δίδονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία των επιχειρήσεων, οι οποίες εντοπίζονται να μην τηρούν τα μέτρα.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στο πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται στους άνω των 60 ετών, για κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται, το πρόστιμο θα «εγγράφεται» στον λογαριασμό τους στην Εφορία.

Από τη στιγμή που θα εγγραφεί στην Εφορία, θα εισπράττεται με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία.

Αρχικά ειδοποιείται ο οφειλέτης για την εκκρεμότητα και αν δεν ανταποκριθεί ακολουθούν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή εις χείρας τρίτων. Όμως επειδή το ποσό είναι χαμηλό, 100 ευρώ, η ΑΑΔΕ δεν πραγματοποιεί κατασχέσεις για ποσά κάτω των 500 ευρώ, οπότε σε πρώτης φάση τη γλιτώνουν.

Ωστόσο, εάν έχουν και άλλα χρέη προς την Εφορία και με το πρόστιμο ξεπεράσουν το όριο των 500 ευρώ, τότε η ΑΑΔΕ περνά στη φάση των κατασχέσεων.

Επίσης, πρόβλημα με κατασχέσεις θα έχουν και όσοι 60άρηδες που δεν θα εμβολιαστούν για τουλάχιστον 5 μήνες και θα συγκεντρώσουν πρόστιμα ύψους 500 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα διοικητικά πρόστιμα σε πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και που παρά τη σχετική υποχρέωσή τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 16η ημέρα κάθε μήνα.

Η βεβαίωση των προστίμων γίνεται από την ΑΑΔΕ μετά την παραλαβή του σχετικού καταλόγου υπόχρεων εμβολιασμού από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ και την περαιτέρω εξαίρεση από τον κατάλογο των προσώπων που στο μητρώο της ΑΑΔΕ εμφανίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Η πρώτη αναγραφή των προστίμων, θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα με χρήση των κωδικών taxisnet και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να υποβάλουν αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια Υπηρεσία.

Αν αποδεικνύεται ότι δεν είναι υπόχρεοι επιβολής προστίμου, θα γίνεται αυτόματα αντιλογισμός του προστίμου στον επόμενο κύκλο, δηλαδή στον επόμενο μήνα.

Στη φόρα οι εταιρείες που δεν τηρούν τα μέτρα

Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων των επιχειρήσεων, που εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές, να μην τηρούν μέτρα κατά του Covid-19.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επώδυνο μέτρο, καθώς, η επιχείρηση που θα εντοπιστεί να μην τηρεί τα μέτρα σίγουρα δεν θα προτιμάται, από μεγάλο μέρος των καταναλωτών, καθώς, εκτός των άλλων, θα αμφιβάλλουν και για τη γενικότερη τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Η τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα ότι «επιτρέπεται, μέχρι τη λήξη της ισχύος των μέτρων κατά της διασποράς της νόσου COVID-19 και σε κάθε περίπτωση, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση των προτεινομένων διατάξεων, η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς της νόσου COVID-19 και μόνο στην περίπτωση που έχει επιβληθεί, κατ’ ελάχιστο, η κύρωση της αναστολής λειτουργίας αυτών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, σκοπός της είναι άμεσα και δημόσια, μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών -πολιτών, να δημοσιοποιείται η παραβίαση μέτρων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. «Αποθαρρύνεται με αυτή τη διάταξη, τόσο η επιχείρηση από τη μη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, όσο και το καταναλωτικό κοινό, από την προσέλευση και συναλλαγή του με επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν σύννομα, ως προς τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού COVID-19».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα