Διάλογο μετά την κυβερνητική παρέμβαση στα εργασιακά είχαν συνδικαλιστές του χώρου των «ενοικιαζόμενων» με εκπρόσωπο του Υπουργείο Εργασίας.
Η συνάντηση της Γενικής Γραμματέως Εργασίας Άννας Στρατινάκη με τους συνδικαλιστές πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας 5 σωματείων εργολαβικών, «ενοικιαζόμενων», συμβασιούχων ορισμένου χρόνου μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στο Υπουργείο Εργασίας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για τις εξπρές τροπολογίες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και επέδωσαν σχετικά υπομνήματα.
Σύμφωνα με την Α. Στρατινάκη η κατάργηση της διάταξης για την αιτιολόγηση απόλυσης ορθώς έγινε διότι διαφορετικά θα ετίθετο σε αμφιβολία η καταβολή της αποζημίωσης.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα 5 σωματεία σε κοινή τους ανακοίνωση: «Η κατάργηση της σχετικής διάταξης φαίνεται ότι έδωσε το σήμα σε επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις, όπως στη περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στην περίπτωση εργολαβικών εργαζομένων των εταιρειών ενέργειας, αποσπασμένων στο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι μετά από 10 συναπτά έτη εργασίας, δεν θα ανανεωθεί η τρέχουσα σύμβαση τους».
Σε σχέση με τη διάταξη για την συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος το έργο, κατά τη γνώμη της Γ.Γραμματέως αφορούσε μόνο περιπτώσεις ακραίας παραβατικότητας όπως αυτές εργολαβιών καθαριστριών ή φυλάκων.
Από την πλευρά τους τα σωματεία διαπίστωσαν ότι «στο σύντομο χρονικό διάστημα ισχύος της διάταξης, η συνευθύνη έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα για όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες εργαζομένων μέσω τρίτων εταιρειών και έδωσε λύση όχι μόνο στις περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων αλλά και για άλλα συναφή θέματα π.χ. σωρευτική άδεια μητρότητας».
Για το γενικότερο θέμα των εργολαβιών το Υπουργείο θεωρεί ότι χωρίζεται σε επιμέρους κατηγορίες, που πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση.
Στις επιχειρήσεις με συμμετοχή του Δημοσίου η Α. Στρατινάκη δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα - μέχρι τον Οκτώβριο - με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα αφορούν τους ήδη απασχολούμενους εργαζόμενους μέσω εργολάβων στις εταιρείες αυτές, διότι ξεκάθαρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η περίπτωση των καθαριστριών και των φυλάκων θεωρεί ότι είναι μια ξεχωριστή κατηγορία.
Για τις τράπεζες, είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης, ενώ έκανε γνωστή την πρόθεση δημιουργίας μητρώου εργολάβων, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι εταιρείες και τα έργα που καταλαμβάνουν.
Τα 5 σωματεία στην ανακοίνωσή τους καταλήγουν ως εξής:
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συνεχίζοντας τη πρωτοβουλία συντονισμού των σωματείων που ξεκίνησε με αφορμή τις εξπρές τροπολογίες για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που ήρθαμε αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα – απολύσεις, μη ανανεώσεις συμβάσεων – και να ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους».