Κατοχύρωση κερδών σήμερα στο ΧΑ με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup - σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών έρχονται αύριο στην Αθήνα. Οι απώλειες των βασικών ευρωπαϊκών αγορών κυμαίνονται στο 1%-1,9%.
Οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης. Αν και το ΔΝΤ επιμένει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό και χρειάζονται μέτρα 4,5% επί του ΑΕΠ πολλοί συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι την 1η Μαΐου προβλέπει και ελπίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ. Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι πάνω από 3%, αλλά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την 1η Μαϊου», ώστε η Ελλάδα να λάβει την τρίτη δόση και μετά να γίνει διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Να σημειωθεί ότι το ΧΑ είαι μεταξύ των αγορών που θα δεχτούν τις μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων, λόγω αναθεώρησης των δεικτών του FTSE, σύμφωνα με την Bank of America, η οποία εκτικά ότι η ελληνική αγορά θα δεχτεί κεφάλαια ύψους 288,9 εκατ. δολαρίων από διάφορα funds. Υπενθυμίζεται ότι από την 21η Μαρτίου του 2016 θα ισχύσει η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία της προηγμένης αναπτυσσόμενης (advanced emerging market), από ανεπτυγμένη αγορά (developed market), εκ μέρους του οίκου αξιολόγησης FTSE. Αυτό σημαίνει ότι θα εισέλθουν νέα κεφάλαια προερχόμενα από funds που επιλέγουν αναπτυσσόμενες αγορές και άρα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεταβλητότητα λόγω των αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων.
Στην Ευρώπη, αρκετοί τραπεζίτες εκφράζουν ανησυχία για τη λήψη πρόσθετων νομισματικών μέτρων και προειδοποιούν για δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα αρνητικά επιτόκια στα κέρδη των τραπεζών. Πάντως, τα αρνητικά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν, σύμφωνα με τη Barclays η οποία πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση των τραπεζών είναι απαραίτητη προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να "εκκαθαριστεί" διαφορετικά μπορεί να υπάρξει παρατεταμένη περίοδος στασιμότητας σαν κι αυτή που συνέβη στην Ιαπωνία.
Το πετρέλαιο έχει βοηθήσει σημαντικά στην άνοδο των χρηματιστηρίων καθώς πλέον καταγράφει άνοδο από την αρχή του έτους - το brent είναι στα 39 δολ. (+0,51%).
Στατιστικά
Ο ΓΔ στις 548,8 μον. (-0,73%) και οι συναλλαγές στα 23 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες χάνουν 4,3% και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση χάνει 1,0%.