Να περιορίσουν τις αγορές δολαρίων έχει ζητήσει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) από τις μεγάλες κρατικές τράπεζες της χώρας, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η υποχώρηση του γουάν, που επιταχύνεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από την εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.
Σύμφωνα με τρία άτομα με άμεση γνώση του θέματος, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, η PBOC απέστειλε άτυπες οδηγίες στις κρατικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, ζητώντας τους να αποφεύγουν τις αγορές δολαρίων για λογαριασμό τους. Ένας από τους πληροφοριοδότες ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες κλήθηκαν να εντείνουν τους ελέγχους κατά την εκτέλεση εντολών αγοράς δολαρίων για λογαριασμό πελατών, με στόχο τον περιορισμό των κερδοσκοπικών κινήσεων.
Όπως μεταφέρουν άλλες δύο πηγές, οι κρατικές κινεζικές τράπεζες εμφανίστηκαν την Τετάρτη να πωλούν επιθετικά δολάρια και να αγοράζουν γουάν, προκειμένου να επιβραδύνουν τη διολίσθηση του νομίσματος στην εσωτερική αγορά spot.
Το κινεζικό γουάν έχει απολέσει περίπου 1,3% της αξίας του μόνο μέσα στον Απρίλιο και βρισκόταν στα 7,35 ανά δολάριο την Τετάρτη, ενώ το αντίστοιχο offshore νόμισμα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό.
Παράλληλα, τρεις κυβερνητικοί σύμβουλοι πολιτικής και ένα στέλεχος τραπέζης που γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις της PBOC διαβεβαίωσαν το Reuters ότι η κεντρική τράπεζα δεν προτίθεται να καταφύγει σε υποτίμηση του γουάν για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει απότομη υποτίμηση γιατί κάτι τέτοιο θα έπληττε την εμπιστοσύνη στην αγορά», δήλωσε ένας από τους συμβούλους. «Μια ήπια όμως υποχώρηση μπορεί να βοηθήσει τις εξαγωγές. Παράλληλα, πρέπει να στηριχθούν οι στρατηγικές επιχειρήσεις μέσω επιδοτήσεων, φορολογικών ελαφρύνσεων ή και διαφοροποίησης των αγορών».
Μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του Reuters το γουάν σημείωσε άμεση ανάκαμψη περίπου 50 μονάδων (pips), ενώ το offshore γουάν κέρδισε πίσω 120 μονάδες.
Η αποφασιστικότητα της PBOC να συγκρατήσει τη διολίσθηση του νομίσματος διατηρείται, παρά το γεγονός ότι η κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κινεζικού εξαγωγικού τομέα. Για την κινεζική πλευρά, η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών παραμένει προτεραιότητα.
Η PBOC δεν σχολίασε άμεσα το ρεπορτάζ του Reuters. Όλες οι πηγές μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να κάνουν δημόσιες δηλώσεις για ζητήματα της αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τετάρτη τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι «αντισταθμιστικοί» δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι τεράστιοι δασμοί 104% σε κινεζικά προϊόντα, εντείνοντας περαιτέρω τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως ένα ασθενέστερο γουάν θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των εξαγωγών και να αντισταθμίσει εν μέρει τις πιέσεις στην κινεζική οικονομία, ωστόσο μια βίαιη υποτίμηση θα ενίσχυε τον κίνδυνο εκροών κεφαλαίων και θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Η συζήτηση για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ευελιξίας στην ισοτιμία ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα, μετά την απόφαση της PBOC να επιτρέψει την επίσημη ισοτιμία αναφοράς του δολαρίου-γουάν (midpoint rate) να ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο για πρώτη φορά από το 2023.
«Οι αρμόδιοι πιθανότατα επιθυμούν να διατηρήσουν έναν βαθμό ελεγχόμενης σταθερότητας στο γουάν», σχολίασε ο Christopher Wong, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων και επιτοκίων στην OCBC Bank. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την καθημερινή καθοδήγηση της ισοτιμίας για να κατανοήσουμε καλύτερα τις προθέσεις των αρχών».
Σύμφωνα με τον Wong, η πιο μετριοπαθής υποχώρηση της ισοτιμίας καθοδήγησης από την PBOC θα μπορούσε να λειτουργήσει καθησυχαστικά για τις αγορές και να προσφέρει κάποια ανάσα και σε άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών της Ασίας, που τελούν υπό πίεση.